Az ÁSZ három állami tulajdonú gazdasági társaságnál talált szabálytalanságot

Gazdaság, 2018.04.20

A Magyar Kertészeti Szaporítóanyag NKft. gazdálkodása nem volt átlátható, az ExVÁ Robbanásbiztos Berendezések Vizsgáló Állomása Kft. és a Műcsarnok Közhasznú Nonprofit Kft. vagyongazdálkodása nem volt szabályszerű, így e cégeknél a vagyon megőrzése és védelme nem volt biztosított - közölte az Állami Számvevőszék (ÁSZ) pénteken az MTI-vel.

A számvevőszék közleménye szerint a Magyar Kertészeti Szaporítóanyag NKft.-nél 2012-2015 között a gazdasági események elszámolása a számviteli hiányosságok miatt nem volt ellenőrizhető, ezáltal a társaság nem volt elszámoltatható. 2016-ban a bevételek és ráfordítások elszámolása, a vagyonnyilvántartás és a vagyongazdálkodás nem volt szabályszerű, ugyanis a beszámolók nem nyújtottak valós képet a társaság vagyoni, pénzügyi és jövedelmi helyzetéről. Mindezek miatt a nemzeti vagyon megőrzése és védelme a társaságnál nem volt biztosított.

Az ÁSZ jelentésében közölte, hogy az ExVÁ Robbanásbiztos Berendezések Vizsgáló Állomása Kft. vagyongazdálkodása sem volt szabályszerű, mert 2012-2016. évekre vonatkozó egyszerűsített éves beszámoló mérlegeit alátámasztó leltára nem felelt meg a jogszabálynak, a vagyonváltozást eredményező döntéseket szabálytalanul hozták meg 2015. július 15-ig.

A számvevőszék jelentése alapján a Műcsarnok Közhasznú Nonprofit Kft. működésének szabályozottsága nem felelt meg a jogszabályoknak, nem gondoskodtak a belső ellenőrzés kialakításáról, a társaság az egyes szolgáltatások díjait önköltség-számítással nem alapozta meg.

Hozzátették: a bevételek és ráfordítások elszámolása 2012-2016-ig szabályszerű volt, az értékcsökkenés elszámolása azonban 2016-ban nem. A kft. ugyan teljesítette a tervezési és beszámolási kötelezettségét, azonban az államháztartásért felelős miniszter felé teljesítendő adatszolgáltatási kötelezettségének nem tett eleget. A kft. vagyongazdálkodása nem volt szabályszerű, a tárgyi eszközök mennyiségi leltározásának hiányában a beszámolók megalapozottsága, a vagyon védelme nem volt biztosított - közölte az ÁSZ.

Az ÁSZ megállapítása szerint a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. megfelelően gyakorolta a tulajdonosi jogokat a társaságok felett.

A Magyar Kertészeti Szaporítóanyag NKft. fő tevékenysége a gyümölcstermesztés területén fajtakutatás és technológiai fejlesztés, növényi szaporítóanyag termesztés. Közfeladatként végzi a törvényben meghatározott genetikai anyagok őrzését és fenntartását.

Az ExVÁ Robbanásbiztos Berendezések Vizsgáló Állomása Kft. fő tevékenységi köre műszaki vizsgálat, elemzés, azon belül robbanásbiztos berendezések vizsgálata és tanúsítása. A társaság nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű nemzeti vagyonba tartozik.

A Műcsarnok Közhasznú Nonprofit Kft. alapfeladata többek között a magyar és a nemzetközi kortárs képzőművészet, fotóművészet, építészet értékeinek bemutatása, kiállítások és művészeti események rendezése, szakmai kiadványok megjelentetése.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!