Az egyesülés lehetőségét vizsgálja a Takarék Csoport és az MKB

Gazdaság, 2020.05.15

Közös pénzügyi holding társaság létrehozásáról írt alá szándéknyilatkozatot az MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. (MTB) és az MKB Bank Nyrt. (MKB), hogy megvizsgálják egy hazai tulajdonú bankcsoport létrehozásának keretrendszerét, a bankok közti szinergiák, valamint az együttműködésükben rejlő jelentős működési és költségoptimalizálási potenciál kiaknázásával - közölte a két pénzintézet pénteken az MTI-vel.

A szándéknyilatkozat szerint a két bank egyenlő tulajdonrésszel hozza létre Magyar Bankholding Zrt. néven a pénzügyi holding társaságot. A cég leendő vezérigazgatója Vida József, az MTB (a Takarék Csoport központi bankja) elnök-vezérigazgatója, az igazgatóság első tagjai Balog Ádám, az MKB elnök-vezérigazgatója, Bencze András, valamint Vida József. Az alapítási engedély iránti kérelmet május végén nyújtják be a Magyar Nemzeti Bankhoz.

A Zrt. feladata nemzetközi tanácsadók bevonásával megvizsgálni és előkészíteni a bankcsoport létrehozásának keretrendszerét, a bankok közti szinergiák, valamint az együttműködésükben rejlő jelentős működési és költségoptimalizálási potenciál kiaknázásával.

A közlemény szerint az együttműködés konkrét formájáról, a pénzintézetek esetleges - részleges vagy teljes - fúziójáról csak később, neves nemzetközi tanácsadók bevonásával végzett vizsgálatok és egyeztetések nyomán döntenek.

A stratégiai együttműködés egyaránt szolgálja az érintett pénzintézetek ügyfeleinek és tulajdonosainak érdekeit, növeli a bankok piaci értékét és megfelel a Magyar Nemzeti Bank konszolidációs elvárásainak.

A Takarékbank és az MKB összesen 1,3 millió ügyféllel, 840 bankfiókkal, 4300 milliárd forintos mérlegfőösszeggel, 2600 milliárd forintos hitelállománnyal és 3100 milliárd forintos betétállománnyal rendelkezik. A két bankcsoport fúziójával a magyar bankszektor második legnagyobb mérlegfőösszegű univerzális kereskedelmi bankja jöhet létre - írták.

A két pénzintézeti csoport jól kiegészíti egymást az ügyfélkör, a szolgáltatások és az üzleti fókusz tekintetében. A Takarék Csoport főként kisvárosi és kistelepülési lakossági, agrár- és mikro-, illetve kkv vállalati ügyfeleihez, önkormányzati kapcsolataihoz kiválóan illeszkedik az MKB városi ügyfélköre, privátbanki és nagyvállalati és lízing portfóliója. A Takarék Csoport egyedülálló vidéki lefedettségéhez, kiterjedt fiók- és ATM-hálózatához remekül illeszkedik az MKB kiemelt budapesti helyszíneken található fiókhálózata.

A szolgáltatások terén a Takarék Csoport mikro- és kkv-hiteltermékeit, speciális egyedi agrárkonstrukcióit, az állami támogatások közvetítésében játszott vezető szerepét jól egészíti ki az MKB privátbanki és SZÉP-kártya szolgáltatása, a piacon elismert lízingkonstrukciói, valamint egyedi nagyvállalati és befektetési termékei.

Az egyesülés költség- és beruházási szinergialehetőségeket teremt a fiókhálózat, a támogató és back office terület vonatkozásában egyaránt. Az informatika területén is jelentős megtakarítások érhetők el. A bankok mérethatékonyságuk és jobb alkupozíciójuk révén olcsóbb forrásokhoz is juthatnak - tették hozzá.

Elemzések szerint a két bankcsoport részleges vagy teljes cégjogi egyesülése esetén a bevételi, költség- és beruházási szinergiák kiaknázásával, a párhuzamos működések, átfedések fokozatos észszerűsítésével középtávon jelentősen csökkenthetők a működési költségek, ami erősítheti a bankcsoport versenyképességét, növekedési kilátásait, profittermelő képességét és stabilitását, miközben tovább javítja az ügyfélkiszolgálás színvonalát - írták.

Az egyesülés a közlemény szerint a magyar gazdaság egésze számára is előnyökkel járhat, mert erősödhet a magyar tulajdon a bankrendszerben, az új bankcsoport stabilitást és kiszámítható likviditást biztosíthat a magyar gazdaság számára. A két bank együttműködése addicionális GDP-növekedést generálhat.

Vida József, a Magyar Bankholding Zrt. leendő vezérigazgatója a közlemény szerint kiemelte, hogy a piaci verseny koncentrált tőkét és szakértelmet kíván. "Meggyőződésünk, hogy a gazdasági helyzetből eredő kihívásokat, a kormány gazdaságpolitikai törekvéseit, a magyar családok és vállalkozások támogatását és az ügyféligények professzionális kiszolgálását a most létrejövő szövetség képes a lehető legjobban támogatni" - fogalmazott.

""Az MKB Pénzügyi Csoport elmúlt öt éve a hazai pénzügyi világ egyik sikertörténete" - hangsúlyozta a közlemény szerint Balog Ádám, aki szerint az ország érdekeit - és a bankrendszer további erősödését is - szolgálja, ha a bankrendszerben növekszik a magyar tulajdonhányad és csökken a bankok száma.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!