Az első negyedévi német GDP-csökkenés nem tükrözi a visszaesés tényleges mértékét az ifo szerint

Gazdaság, 2020.05.15

A német bruttó hazai termék első negyedévi csökkenése nem tükrözi a járványvédelmi korlátozások által okozott termeléskiesés tényleges mértékét a müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézetének pénteken az MTI-hez eljuttatott jelentése alapján.

A kormány járványvédelmi intézkedései csak márciusban lassították le a termelést, és ennek gazdasági következményei jórészt már csak áprilisban jelentkeztek Timo Wollmershäuser, az ifo intézet prognózis igazgatója szerint. "Intézetünk becslése szerint a zárlat idején 16 százalékkal esett vissza az ország gazdasági teljesítménye" - közölte.

Az ifo elemzése szerint a korlátozások óvatos feloldásával április második felében a termelés és az értékesítés május és június folyamán már fokozatosan emelkedésnek indul minden gazdasági szektorban, de a második negyedévben a bruttó hazai termék az első negyedévinél jóval nagyobb, 12,2 százalékos visszaesésére lehet számítani.

A hozzáadottérték-termelés elsősorban a vendéglátásban, a kulturális szolgáltatásokban, a szórakoztatóiparban és a szabadidős szolgáltatásokban esett vissza, mivel a kormányzati intézkedések e területeken közvetlenül korlátozták az üzleti aktivitást. A feldolgozóiparban is csökkent a termelési érték, elsősorban az autógyártás leállítása miatt. Kizárólag az építőipar tudta növelni termelési értékét - írja az ifo elemzése.

A német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis péneken tett jelentése szerint a német GDP 2,2 százalékkal csökkent az első negyedévben, vagyis az ifo és a vezető német gazdaságkutató intézetek áprilisban publikált közös előrejelzése az 1,9 százalékos első negyedévi GDP-csökkenésről közel járt a hivatalos adatokhoz.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!