Az EU szabályozza a légifuvarozók közötti versenyt torzító esetek kivizsgálását

Gazdaság, 2018.06.07

Az uniós tagállamok szakpolitikusai általános megközelítést fogadtak el a légiközlekedési fuvarozók közötti versenyt szabályzó jogszabálytervezetről, amely az uniós és a nem uniós légitársaságok közötti versenyt torzító esetek kivizsgálására és kártérítési intézkedésekre határoz meg eljárásokat.

Az Európai Unió Tanácsa sajtószolgálatának csütörtöki tájékoztatása szerint a jelenleg érvényes jogszabály módosítására azért van szükség, mert a légi fuvarozók közötti közlekedési vagy szolgáltatási megállapodások, amelyeket az EU vagy tagállamai nem uniós országokkal kötöttek a múltban, nem tartalmaznak a tisztességes versenyre vonatkozó szabályokat.

Az uniós tagországok szakpolitikusainak általános megközelítése egyetlen eljárást ír elő, amely a légiközlekedési megállapodás típusától - átfogó uniós megállapodás vagy kétoldalú légiközlekedési megállapodás - függetlenül alkalmazandó lesz.

A pénzügyi jóvátételt igénylő kártérítési intézkedéseket bizottsági végrehajtási jogi felhatalmazással fogadnák el. Az operatív jellegű kártérítési intézkedésekhez viszont tanácsi határozat lesz szükséges. A szöveg kifejezetten kizárja a forgalmi jogok felfüggesztését vagy korlátozását a lehetséges kártérítési intézkedések köréből.

A tervezet hatálybalépéséhez szükséges még az Európai Unió Tanácsa, valamint az Európai Parlament végleges jóváhagyása.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!