Az euróövezet gazdasági teljesítménye minimálisan javult augusztusban

Gazdaság, 2018.08.23

A feldolgozóipari teljesítmény némi romlása ellenére is minimálisan javult augusztusban az euróövezet gazdasági teljesítménye, ami a londoni IHS Markit gazdaságkutató intézet értelmezése szerint 0,4 százalékos harmadik negyedévi GDP-növekedési ütemet vetít előre.

Az IHS Markit csütörtökön nem végleges adatként azt közölte, hogy augusztusban az euróövezeti feldolgozóipar beszerzésimenedzser-indexe (BMI) 21 havi mélypontra, 54,6 pontra süllyedt a júliusi 55,1 pontról. A piac kisebb lassulást, 55 pontot várt augusztusra.

A szolgáltatóipari BMI az euróövezetben a várt mértékben erősödött, két hónapja a legmagasabb szintre, 54,4 pontra emelkedett a júliusi 54,2 pontról.

A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatsorokból képzett kompozit BMI az euróövezetben két havi csúcsra, 54,4 pontra erősödött a júliusi 54,3 pontról. Elemzők erősebb adatra, 54,5 pontra számítottak.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének a növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi.

Az IHS Markit előzetes adatai alapján a legnagyobb euróövezeti nemzetgazdaság, a német feldolgozóiparának beszerzésimenedzser-indexe (BMI) 56,1 pontra romlott a júliusi 56,9 pontról. A piac kevésbé nagy lassulást, 56,5 pontot várt augusztusra.

A szolgáltatóipari BMI eközben 55,2 pontra emelkedett a júliusi 54,1 pontról, az adat jobb lett a várt 54,3 pontnál.

A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatok összevonásával képzett német kompozit BMI augusztusban 55,7 pontra nőtt a júliusi 55 pontról, felülmúlta a szakértők várakozásának átlagában szerepelt 55,2 pontot.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!