Az év első hét hónapjában 4,6 százalékkal nőtt a román ipari termelés

Gazdaság, 2018.09.11

Az év első hét hónapjában 4,6 százalékkal nőtt a román ipari termelés az előző év azonos időszakához mérten - közölte kedden a román országos statisztikai intézet.

A szezonális és naptárhatással kiigazított érték szerint a növekedés 5,5 százalék volt. Az első hét hónapban jegyzett növekedés főként a feldolgozóiparnak köszönhető, amelynek teljesítménye 5,7 százalékkal nőtt, az ásványkincsek kitermelése is 2,8 százalékkal bővült.

Júliusban az ipari termelés 7,3 százalékkal nőtt a tavalyi év hetedik hónapjához képest, a szezonális és naptárhatással kiigazított érték szerint a növekedés 4 százalékos volt.

A statisztikai intézet szintén kedden közölte, hogy az új ipari megrendelések 19,8 százalékkal nőttek az első hét hónapban a tavalyi év azonos időszakához mérten. Júliusban az új ipari megrendelések 29,3 százalékkal emelkedtek a tavalyi hetedik hónaphoz mérten.

Tavaly egész évben 8,2 százalékkal nőtt a román ipari termelés, ami - a belföldi fogyasztás után - az egyik fő hajtóereje volt a 6,9 százalékos gazdasági növekedésnek. Az idén a bukaresti kormány 5,5 százalékos gazdasági növekedést remél.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!