Az MNB 43,1 milliárd foritnyi új ötéves lejáratú hiteleszközre fogadott el igényt a bankoktól

Gazdaság, 2020.03.25

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 43 milliárd foritnyi új ötéves lejáratú hiteleszközre fogadott el igényt a bankoktólt szerdai aukcióján - derült ki a jegybank honlapján közölt eredményből.

Az eredményközlő táblázatból nem derül ki, hogy mennyi ajánlat érkezett, így nem tudni, hogy a 3 hónapos, 6 hónapos, 12 hónapos és 3 éves lejáratokra érkezett-e banki ajánlat.

Az MNB minden lejáratra, így az 5 éves lejáratra is 0,90 százalékos fix kamattal hirdette meg új fedezett hiteleszközeit, korlátlan hitelösszeggel.

A jegybank kedden jelentette be az új hiteleszköz indítását, amelynek fő célja a pénzintézeti rendszer likviditásának növelése.

Nagy Márton jegybanki alelnök kiemelte: különösen ritka, hogy jegybankok fix kamatozással biztosítsanak hosszú lejáratú, akár ötéves refinanszírozási eszközt a bankoknak.

A hitelintézetek ezt az forrást használhatják lakossági és vállalati hitelek folyósítására, de állampapír vásárlásra is - tette hozzá, megjegyezve: a monetáris tanács az új hiteleszközt ugyan korlátlan keretösszeggel hagyta jóvá, de az egyes tendereken az ajánlatokról az aktuális helyzet függvényében dönt majd a jegybank.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!