Az MNB 5 millió forintra bírságolta a 4iG Nyrt.-t

Gazdaság, 2020.01.23

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a T-Systems Magyarország Zrt. megvásárlásának meghiúsulását vizsgálta, és megállapította, hogy a 4iG Nyrt. jogsértő módon állította össze a bennfentesek jegyzékét, a jogsértés miatt a jegybank 5 millió forintra bírságolta a céget. Egyúttal a Magyar Telekom Nyrt.-vel szemben is intézkedett, mert a cég megsértette a bennfentes információ közzétételének késleltetésére vonatkozó jogszabályi rendelkezéseket - közölte az MNB csütörtökön az MTI-vel.

Az MNB felszólította a 4iG-t, hogy küldje meg a jegybanknak a T-Systems felvásárlásával összefüggő tárgyalások megszüntetése kapcsán készített bennfentesek jegyzékét, és a jövőben is mindenkor feleljen meg e kötelezettségnek. A jegybank azt is megállapította, hogy a piaci visszaélésekről szóló európai uniós rendelet előírásaihoz képest a 4iG tévesen határozta meg, hogy valójában mikor keletkezett az ügylet lezárására vonatkozó bennfentes információ.

Az MNB adatokat kért be a Magyar Telekom Nyrt.-től is a tulajdonában lévő T-Systems Magyarország Zrt. megvásárlásának meghiúsulása kapcsán. A jegybank megállapította, hogy e kibocsátó - bár a bennfentes információ keletkezésének időpontját helyesen határozta meg - az információ közzétételének késleltetését nem indokolta meg megfelelően. Ezért a jegybank kötelezte a Magyar Telekomot, hogy a T-Systems tranzakció lezárásához kötődő bennfentes információ közzétételének késleltetését jogszabályszerűen indokolja meg és ezt küldje meg a jegybanknak.

A közlemény szerint a bennfentes kereskedelem és a befektetők félrevezetésének elkerüléséhez alapvető fontosságú, hogy a kibocsátók a bennfentes információkról a lehető leghamarabb tájékoztassák a nyilvánosságot. A befektetők és a befektetői döntések védelme érdekében így különösen lényeges, hogy egy bennfentes információt mikor tesznek közzé, főképp akkor, ha annak tartalma lényegesen eltér a kibocsátó korábbi közzétételeitől.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!