Az MNB átmenetileg felfüggesztette a SINUS-FAIR Corporate Zrt. engedélyét

Gazdaság, 2020.01.24

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a jogszerű működés helyreállításáig, de legfeljebb hat hónapra felfüggesztette a SINUS-FAIR Corporate Zrt. befektetési szolgáltatásra, illetve befektetési elemzésre, pénzügyi elemzés kiegészítő szolgáltatásra vonatkozó engedélyét és rendkívüli adatszolgáltatásra kötelezte a céget - közölte a jegybank pénteken az MTI-vel.

A közlemény szerint az MNB a veszprémi társaságnál hivatalból indított átfogó vizsgálatában - amelyben a 2018. január 1-től a vizsgálat lezárásáig terjedő időszakot tekintette át - megállapította, hogy a SINUS-FAIR Corporate Zrt. a tevékenységét nem az engedélyezési eljárásban tett nyilatkozataival összhangban végzi. Továbbá kiderült, hogy olyan külföldi kibocsátású értékpapírok magyarországi értékesítésében működött közre, amelyek belföldi forgalmazási feltételei nem biztosítottak, Magyarországon ezért nem lehetett volna értékesíteni azokat.

A társaság ráadásul a vonatkozó pénzügyi eszközöket lakossági minősítésű ügyfelek részére kínálta, noha azok egy részét kizárólag szakmai ügyfelek számára lehetett volna forgalmazni.

Az MNB szerint a hosszú ideje változatlan formában fennálló hibás működési modell azt támasztotta alá, hogy a jogszabálysértés gyakori volt és rendszeresen ismétlődött, ezzel pedig a társaság súlyos jogszabálysértést valósított meg.

Mindezek alapján az MNB pénteken felfüggesztette a társaság tevékenységi engedélyét a befektetési szolgáltatási tevékenységre, illetve a befektetési elemzés és pénzügyi elemzés kiegészítő szolgáltatásra vonatkozóan, ugyanis a SINUS-FAIR Corporate Zrt. jelenleg nem felel meg az ezek végzéséhez szükséges jogszabályi feltételeknek.

A társaság az MNB határozatának kézhezvételétől a feltételek helyreállításáig (a jövőbeni jogszerű működést hitelt érdemlő módon alátámasztó üzleti terv MNB által történő elfogadásáig), de legfeljebb hat hónapig nem folytathat befektetési szolgáltatási tevékenységet.

A jegybank emellett kötelezte a társaságot, hogy az engedély felfüggesztésének időtartama alatt rendszeresen rendkívüli adatszolgáltatás keretében tájékoztassa az MNB-t, a felfüggesztés megszüntetése érdekében tett, illetve tervezett lépéseiről.

Egyúttal az MNB arra is felhívta a SINUS-FAIR Corporate Zrt. figyelmét, hogy ha a felügyeleti kötelezéseknek nem vagy nem teljeskörűen, illetve késedelmesen tesz eleget, a jegybank további intézkedéseket alkalmazhat, példaként a társaság tevékenységi engedélyének a visszavonását említették.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!