Az MNB felfüggesztette a Novis biztosító több termékének értékesítését

Gazdaság, 2018.07.04

A Magyar Nemzeti bank (MNB) az ügyfelek védelme érdekében ideiglenesen felfüggesztette a Magyarországon határon átnyúló szolgáltatást nyújtó pozsonyi Novis Pois»ovňa a.s. biztosító befektetési egységekhez kötött életbiztosításainak magyarországi terjesztését - közölte a jegybank a holnapján szerdán.

A tájékoztatás szerint a biztosító a terméktájékoztatási hiányosságok megszüntetéséig, legfeljebb a jegybanki vizsgálat lezárásáig Magyarországon nem köthet új szerződéseket, és erről a vele szerződni kívánó ügyfeleket tájékoztatnia kell. Meglévő szerződéseinél a biztosító maradéktalanul köteles teljesíteni szolgáltatási kötelezettségeit.

Az MNB hivatalból folytat célvizsgálatot a pozsonyi székhelyű biztosítónál. Az ellenőrzés célja annak megállapítása, hogy a biztosító a szerződéskötés előtti, és a szerződéshez kapcsolódó egyéb tájékoztatása során betartja-e a magyarországi - a közjóra, közérdekre vonatkozó - szabályokat. A felfüggesztés addig marad érvényben, amíg a biztosító termékértékesítési dokumentumaiban világos, pontos és közérthető tájékoztatást nem ad ezen biztosításokról az ügyfél által befizetett tőke megőrzésére, illetve hozamra vonatkozó vállalása tényleges tartalmáról.

Kiemelik: a hagyományos megtakarítási életbiztosításoknál a biztosítóé a befektetés kockázata, és a szerződéses feltételekben a tőke megőrzése mellett kamat fizetését vállalja. A befektetési egységekhez kötött (unit linked) életbiztosításoknál viszont a befektetési kockázat az ügyfélé, ő dönt arról, milyen kockázatú eszközalapban helyezi el díjait. Ha a választott eszközalaphoz nem kapcsolódik tőke- (és hozam-) garancia, kedvezőtlen esetben akár a befizetett díjai tőkeösszegét is elveszítheti. Mindezek miatt alapvető fontosságú az életbiztosítási tőke- és hozamkockázatokkal kapcsolatos biztosítói tájékoztatás - írta az MNB.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!