Az MNB forintlikviditást nyújtó devizaswap-állománya szerdától 1989 milliárd forint

Gazdaság, 2018.07.16

Egy hónapos futamidejű, forintlikviditást nyújtó devizaswap-tendert (kamatcsere-tendert) tartott a Magyar Nemzeti Bank (MNB), a hétfői tender eredménye alapján az MNB által biztosított bankrendszeri többletlikviditás 1989 milliárd forint marad.

Közölték: az egy hónapos futamidejű, forintlikviditást nyújtó devizaswap-tenderen meghirdetett mennyiség 77 millió euró (25 milliárd forint) volt, amelyre a bankok 215 millió euró (69 milliárd forint) értékben nyújtottak be ajánlatokat. Az MNB az egy hónapos lejáraton 25 milliárd forint értékben kötött üzletet a bankokkal, a swaptenderen 3 bank vett részt.

A szerdai lejáratot és a tender eredményét figyelembe véve az MNB által biztosított bankrendszeri többletlikviditás 2018. július 18-án, szerdán 1989 milliárd forint marad. Ebből az egy hónapos eredeti futamidejű állomány 99 milliárd forintot, a három hónapos eredeti futamidejű állomány 324 milliárd forintot, a hat hónapos eredeti futamidejű állomány 50 milliárd forintot, a tizenkét hónapos eredeti futamidejű állomány pedig 1516 milliárd forintot tesz ki.

Az MNB Monetáris Tanácsa 2016. szeptember 20-án jelentette be, hogy a három hónapos betét mennyiségi korlátozásához kapcsolódva, a likviditási folyamatokkal kapcsolatos bizonytalanságok kezelésére likviditáslekötő betéti és likviditásnyújtó devizaswap finomhangoló eszközöket vezet be. A jegybank folyamatosan figyelemmel kíséri a likviditási folyamatokat, és amennyiben érdemi és tartós eltérést tapasztal, kész további finomhangoló tendereket tartani.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!