Az MNB hozzájárult a Konzum minősített befolyásszerzéséhez a CIG Pannóniában

Gazdaság, 2018.04.25

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) engedélyezte, hogy a Konzum Nyrt. 24,85 százalékos minősített befolyást szerezzen a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. (CIG Pannónia), illetve leányvállalata, a CIG Pannónia Első Magyar Általános Biztosító fölött, így május 31-ig lezárulhat a tranzakció - közölte a Konzum szerdán az MTI-vel.

A közlemény felidézi: a Konzum Nyrt. tavaly decemberben jelentette be, hogy 8,2 milliárd forintos tőkeemelés útján 24,85 százalékos tulajdont szerezne a CIG Pannóniában, illetve annak 100 százalékos tulajdonú leányvállalatában. A tőkeemelés május 31-i lezárásával egyidejűleg a CIG Pannónia 5,04 százalékos tulajdont biztosító részvénycsomagot vásárol a Konzum Nyrt.-ben.

A CIG Pannónia Nyrt. a magyar biztosítási piac egyik legnagyobb magyar tulajdonú független szereplője, ezért a kölcsönös tulajdonszerzés a Konzum Nyrt. számára olyan hosszú távú stratégiai együttműködés alapja, amely maximálisan illeszkedik a társaság befektetési politikájába - írta közleményében a társaság.

A CIG Pannónia részvényesei januárban hagyták jóvá a társaság tőkéjének felemelését, egyúttal arról is döntöttek, hogy a biztosító stratégiai együttműködést köt a Konzummal.

A tőkeemelés során a CIG Pannónia 23 466 020 darab 40 forint névértékű, "A" sorozatú szavazati jogot biztosító törzsrészvényt bocsát ki 350 forintos árfolyamon, amelyeket a Konzum vásárol meg 8,213 milliárd forintért, ezáltal 24,85 százalékos tulajdonrészt szerezve a CIG Pannóniában.

Emellett, a stratégiai partnerség megvalósítása érdekében a CIG Pannónia 3000 forinton rögzített árfolyamon 1 millió 368 ezer 851 darab, egyenként 25 forint névértékű részvényt vásárol a Konzum PE Magántőkealaptól, amivel 6,16 százalékos tulajdonrészt szerez a Konzumban. A kereszttulajdonláshoz szükséges tranzakciók részvényárfolyamát a felek az alaptőke-emeléshez hasonlóan már tavaly decemberben meghatározták.

A CIG Pannónia Életbiztosító 40 forint névértékű részvényeivel a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) prémium kategóriájában kereskednek, a papír a szerdai kereskedést 453 forinton zárta. Az elmúlt egy évben a papírok legmagasabb árfolyama 544 forint, a legalacsonyabb 204 forint volt.

A Konzum ugyancsak a BÉT prémium kategóriában forgó, 25 forint névértékű részvényeinek szerdai záróára 3340 forint volt. Az elmúlt egy évben a részvények legmagasabb árfolyama 3789 forint, a legalacsonyabb pedig 180 forint volt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!