Az MNB meghosszabbította a lakáscélú zöld tőkekövetelmény-kedvezmény programját

Gazdaság, 2020.07.20

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) egy évvel, 2024 végéig meghosszabbította a belföldi hitelintézeteknek meghirdetett lakáscélú zöld tőkekövetelmény-kedvezmény programját - közölte a jegybank hétfőn az MTI-vel.

A közleményben kiemelték, az energiahatékonyságot javító újabb jelzáloghitelek bevezetését azzal is ösztönzik, hogy ezentúl nem csak a kamatoknál, de a díjaknál nyújtott kedvezményt is elismerik a programban.

Hangsúlyozták, a rugalmasabb feltételek enyhíthetik a hitelkereslet átmeneti, járványhelyzet miatt kialakult lanyhulását.

Az MNB ez év eleje óta a bankok számára alacsonyabb tőkekövetelményt ír elő, ha azok legalább 0,3 százalékkal olcsóbban árazzák a program időszaka alatt kihelyezett új, a feltételeknek megfelelő zöld lakáshiteleiket ügyfeleiknek.

A közlemény szerint könnyítést jelent, hogy az MNB az eddigi olcsóbb kamat mellett immár a hitelekhez köthető díjakra nyújtott kedvezményt is elismeri a program keretében.

Ismertetik, hogy a programban való részvételhez a hitelintézeteknek kiegészítő adatszolgáltatást is teljesíteniük kell, amelynek kitöltési útmutatóját, táblaképét véglegesítette a jegybank. A banki terhek csökkentése érdekében a 2020. június 30-ai adatszolgáltatási határidő teljesítése alól az ezt igénylő pénzügyi intézményeknek felmentés adható - közölte a Magyar Nemzeti Bank.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!