Az MNB összesen 50 milliárd forint értékben kötött monetáris politikai célú kamatcsere ügyleteket

Gazdaság, 2018.09.13

A Magyar Nemzeti Bank öt- és tízéves futamidejű, monetáris politikai célú kamatcsere (MIRS) tendert tartott csütörtökön, összesen 30 milliárd forint értékben kötött üzletet a bankokkal.

A jegybank a honlapján közölte: az ötéves futamidőn 20 milliárd forint, a tízéves futamidőn 30 milliárd forint volt a meghirdetett mennyiség, amelyre a bankok 62 milliárd, illetve 82 milliárd forint összegben nyújtottak be ajánlatokat. Az MNB a meghirdetett összegben fogadott el ajánlatokat. Az öt- és tízéves MIRS-tenderen rendre 21, illetve 20 bank vett részt.

Az MNB a tendereken meghirdetett kamat meghatározásakor a monetáris politikai cél mellett figyelembe veszi a piaci folyamatokat is. A MIRS árazása az aktuális piaci jegyzésekhez képest történik, így a piaci árak változásával a tendereken meghirdetett kamatok a monetáris tanács által előre meghatározott keretek között módosulhatnak - olvasható a jegybank közleményében.

A jegybank monetáris tanácsa 2017. november 21-én két nemkonvencionális eszköz bevezetéséről döntött, amelyek a monetáris politikai eszköztár szerves részét képezik: ezek a monetáris politikai célú kamatcsere-eszköz, illetve a jelzáloglevél-vásárlási program. Az MNB a monetáris politikai célú kamatcsere-eszközt programszerűen kívánja működtetni. A MIRS-eszközről szóló tájékoztatót 2017. december végén publikálta honlapján a jegybank.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!