Az MNB változtat a hitelfelvételkor alkalmazott jövedelemszabályokon

Gazdaság, 2018.06.18

Idén októbertől a jövedelem mértékéhez képest alacsonyabb arányban engedi meg a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az eladósodást a rövidebb kamatperiódusú jelzáloghiteleknél annak érdekében, hogy az ügyfelek elkerüljék a túlzott eladósodást - tájékoztatta az MNB hétfőn az MTI-t. A Magyar Bankszövetség üdvözöl minden törekvést, amely növeli a kiszámíthatóságot - közölte a szervezet az MTI megkeresésére.

A közlemény szerint az új, 5 évnél rövidebb kamatperiódusú forint jelzáloghitelek felvétele esetén az adós havi törlesztőrészleteinek összege október 1-jétől nem haladhatja meg a rendszeres havi nettó jövedelem 25, illetve magasabb jövedelem esetén 30 százalékát. (Jelenleg magasabb jövedelem alatt a 400 ezer forint feletti nettó havi jövedelmet érti az MNB.)

Öt évnél hosszabb, de 10 évnél rövidebb kamatperiódusú új forint jelzáloghitelek esetében az arány a rendszeres havi nettó jövedelem 35, illetve 40 százaléka lehet.

A legalább 10 évre vagy a futamidő végéig fixált kamatozású forint jelzáloghiteleknél nem módosul a jelenlegi 50, illetve 60 százalékos jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató (JTM).

A nem forintban felvett hitelek esetében szintén alacsonyabb JTM-limiteket kell majd alkalmazni a rövidebb kamatperiódusú jelzáloghiteleknél.

Az MNB döntött a magasabb arányú törlesztőrészlet vállalását lehetővé tevő jövedelemlimit emeléséről is, a jelenlegi havi nettó 400 ezer forintról 500 ezerre. A változás jövőre július 1-jétől lép életbe - olvasható az MNB közleményében, amelyben arra is kitérnek, hogy az elmúlt években látható nominális és reálbér-emelkedés miatt emelték meg a limitet.

Az MNB közölte: az előírások módosításával biztosítani kívánják, hogy a kamatkockázatnak kitett ügyfelek is megfelelő jövedelmi tartalékkal rendelkezzenek, felkészülve ezzel a törlesztőrészletek kedvezőtlen megváltozására.

Az adósságfék szabályok megváltoztatásának a célja a jegybank szerint a lakáshitelt felvevő ügyfelek biztonságának növelése mellett a kiszámítható törlesztőrészletű, fix kamatozású lakáskölcsönök térnyerését elősegíteni. Az MNB úgy fogalmazott, hogy a lakossági hitelezés a jövőben még jobb minőségben, azaz egészségesebb szerkezetben, fenntartható módon valósulhat meg.

Az új JTM-szabályozás bevezetéséről az MNB egyeztetett a piaci szereplőkkel, az erről szóló jegybanki rendelet tervezetét az Európai Központi Bank jelenleg véleményezi. A módosítások ennek lezárását, a rendelet véglegesítését és kihirdetését követően léphetnek hatályba.

Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség főtitkára az MTI érdeklődésére közölte: "a bankszektor üdvözöl minden olyan gazdaságszabályozói törekvést, amely megerősíti a kiszámíthatóságot a fogyasztók számára pénzügyi döntéseik meghozatalakor. A fix kamatozású hitelek előtérbe helyezése egyértelműen ebbe az irányba mutat a következő évekre nézve".
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!