Az MNB visszavonta a VirPay Pénzforgalmi Szolgáltató Kft. engedélyét

Gazdaság, 2020.03.09

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) visszavonta a VirPay Pénzforgalmi Szolgáltató Kft. pénzforgalmi tevékenységi engedélyét, mert a kirendelt felügyeleti biztos arányosan kifizette a jogosult ügyfeleinek követelését - közölte a jegybank hétfőn az MTI-vel.

Az MNB azért vonta vissza a VirPay Kft. pénzforgalmi tevékenységi engedélyét, mert annak tulajdonosa nem rendezte a cég tőkehelyzetét az erre vonatkozó határidő lejártáig. A jegybank által feltárt adatok szerint a pénzforgalmi társaságnál nem volt biztosított az ügyfélpénzek korlátozás nélküli rendelkezésre állása sem.

A közlemény emlékeztet: a jegybank 2019. december 30-án közzétett határozatának megfelelően a kirendelt Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nkft., mint felügyeleti biztos idén február 28-ig igazoltan teljesítette követelésük devizanemében a VirPay Kft. érintett ügyfeleinek követelésük arányos, a teljes bruttó ügyfélállomány mintegy 75 százalékára rúgó kifizetését. A 2019. május 14-i elszámolási fordulónappal történt kifizetés azért volt arányos és részleges, mert a VirPay Kft. egyik ügyfelét is érintő büntetőeljárás során bizonyos érintett pénzeszközökre hatósági lefoglalás történt.

A kifizetésből azok az ügyfelek részesültek, akik esetében megtörtént a teljeskörű ügyfél-átvilágítás, sor került beazonosításukra, nem merült fel pénzmosásra utaló adat, illetve - a felügyeleti biztos által előírt módon - rendelkeztek is arányosított egyenlegük kiutalásáról. A feltételeknek meg nem felelő ügyfelek forintban, euróban és dollárban meglévő követeléseit a felügyeleti biztos ügyvédi letétbe helyezte, a letéti szerződésben részletesen szabályozva azok kiadhatóságát - írták.

A kifizetési feltételeket a későbbiekben teljesítő jogosult ügyfelek a továbbiakban közvetlenül a VirPay Kft.-től kérhetik követeléseik kifizetését.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!