Az OTP erős piaci pozíciókkal rendelkezik a jelzálog- és a személyi hitelezésben

Gazdaság, 2018.05.11

Az OTP erős piaci részesedéssel rendelkezik a magyarországi jelzálog- és személyi hitelek folyósításában, és a hazai lakossági megtakarítások terén is - mondta Bencsik László vezérigazgató-helyettes a bank pénteki sajtótájékoztatóján Budapesten.

Az idei első negyedévi adatok alapján az OTP a magyarországi személyi kölcsönök folyósításában 42 százalékos, a jelzáloghitelezésben 28,5 százalékos piaci hányaddal rendelkezik, míg az OTP csoport a lakossági megtakarításokból 31,4 százalékos részesedéssel bír.

A vezérigazgató-helyettes elmondta: a magyarországi tevékenységben már az elmúlt évben lezajlott a hitelezési fordulat, idén folytatódott ez a tendencia, a lakossági és a vállalati hitelek állománya is tovább nőtt.

Az idei első negyedévben az OTP által Magyarországon folyósított új jelzáloghitelek 32 százalékkal, a személyi kölcsönök 73 százalékkal bővültek.

Az első negyedévben a magyarországi vállalatoknak adott hitelekből 14,2 százalékot mondhatott magáénak az OTP csoport.

Bencsik László kiemelte: az OTP-csoport kockázati költségei az idei első negyedévben jelentősen csökkentek, mindössze 1,3 milliárd forintot értek el, 93 százalékkal estek vissza az előző negyedévihez és 90 százalékkal egy évvel korábbihoz képest.

Minden külföldi leánybank teljesítménye javult, az eredményhez való hozzájárulásuk az előző évi 33 százalékról 46 százalékra javult az idei első három hónapban mondta a vezérigazgató-helyettes.

Hozzátette: nincs jel arra, hogy az OTP-csoporton belül bármelyik országban aggódni kellene az ottani leánybank portfóliójának minősége miatt.

Kérdésre elmondta: a Nagy Márton MNB-alelnök által a közelmúltban egy konferencián bemutatott, 2030-ig tartó hitelezési felfutás megvalósulhat, de ennek feltételei vannak.

Az MNB alelnöke egy konferencián azt mondta: 2030-ra a magyarországi bankrendszer mérlegfőösszegének a GDP-hez mérten - a várt növekedéssel párhuzamosan - a 2018. évi 95 százalékról 160 százalékra kellene emelkednie, miközben a magánszektor banki hitelállománya a GDP 32 százalékáról 70 százalékára bővülhet. Úgy vélte: a lakáshitel/GDP arány a mostani 8 százalékról 30 százalékra ugorhat 2030-ra.

Bencsik László kifejtette: ennek a bővülésnek két feltétele is van. A jövőben évente átlagosan 4 százalékos GDP-növekedést kell elérni Magyarországon, hogy megvalósuljon a nagyarányú hitelboom a következő 12 évben, másrészt a hitelezésnek érdemben kell emelkednie. A lakáscélú hiteleknél a lakáshitel/GDP mutató a magyar piacon jelenleg csupán 8 százalék, míg Szlovákiában 30, a lengyel és a cseh pedig 20 százalék körüli szintet ér el. A magyar mutató is járt már magasabban, 2010-ben 16 százalék volt - jegyezte meg az OTP vezérigazgató-helyettese.

Vörös Tamás, a bank ügyvezető igazgatója elmondta: az OTP-nél is nő az ATM-es befizetések népszerűsége. Jelenleg mintegy 200 ki- és befizetésre is alkalmas ilyen automatája van a banknak, idén még 50-et akarnak telepíteni a bankfiókokba, 24 órás befizetési lehetőséggel. Az OTP ügyfelei az ATM-ek segítségével tavaly 80 milliárd forintot fizettek be, idén várhatóan 185 milliárd forintra emelkedik ez az összeg.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!