Az adókedvezmény csökkentése dacára több új autót adtak el Kínában január-februárban

Gazdaság, 2017.03.10

(MTI/Reuters) - Növekedett az új autók eladása az év első két hónapjában Kínában, rácáfolva azokra a várakozásokra, hogy a forgalmiadó-kedvezmény csökkentése mérsékli a keresletet.

A Kínai Autógyártók Szövetsége (CAAM) által pénteken közzétett adatok szerint a világ legnagyobb autópiacán éves összevetésben 8,8 százalékkal több személyautót, 4,1 millió kocsit értékesítettek január-februárban. Ezen belül januárban 1,1 százalékos csökkenést, februárban viszont 22,4 százalékos növekedést mértek.

Elemzők megbízhatóbb mutatónak tartják az első két hónap összesített adatait, mert a kínai holdújévi ünnepség torzítja a havi bontású adatokat. A több hétre elnyúló ünnepség kezdete évente változik, hol januárban, hol februárban kezdődik. Idén január 28-ra, tavaly viszont február 7-re esett a tavaszünnep kezdete.

A tényleges tendenciát egyértelműbben mutatják majd a márciusi és az áprilisi számok, de a CAAM arra számít, hogy idén 5 százalékkal növekednek az eladások a tavalyi 13,7 százalék után.

A tavalyi kiemelkedő bővülés nagyrészt annak volt köszönhető, hogy a pekingi kormány 2015 októberétől 2016 december végéig megfelezte, 10 százalékról 5 százalékra csökkentette a kis teljesítményű - az 1,6 liternél kisebb hengerűrtartalmú motorral felszerelt - gépkocsik adókedvezményét. Idén már 7,5 százalékos a forgalmi adó, 2018-ban pedig visszaemelik 10 százalékra.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!