Az államra és piaci szereplőkre is számítanak az építőipari vállalkozók az ágazat érdekében

Gazdaság, 2017.03.29

Az államnak és piaci szereplőknek is lépniük kell az építőipar fellendítéséért, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) a hatékonyság javítását és a munkaerőhiány enyhítését sürgeti - közölte a szervezet kedden az MTI-vel.

Ismertették, hogy az ÉVOSZ elnöksége által kedden elfogadott értékelés szerint az uniós forrásokkal és a közfinanszírozásokkal elsősorban a vállalkozásokat erősítő projekteket kell támogatni, hogy az EU támogatásainak 2020 után várható visszaesése ne járjon a költségvetés bevételeinek visszaesésével. A szervezet szerint ezért a következő években jelentős építési-beruházási fejlesztésekre lesz szükség.

Az ÉVOSZ szerint a magyar építőipar élénkül és a jövedelmezősége javul, bár továbbra is alacsony és régiónként, valamint alágazatonként nagy az eltérés. Figyelmeztettek továbbá, hogy az építőipari vállalkozások jelentős részének továbbra sincs tartaléka, a kis cégek jelentős része hitelképtelen, kiszolgáltatottságukat pedig növeli, hogy a biztos forrásnak tekinthető uniós támogatások kifizetései sokáig húzódnak. Hozzátették, hogy a bankok kockázatosnak tekintik az építőipart, emiatt csak drágán és szigorú feltételekkel hiteleznek, a finanszírozási problémákat pedig a lánctartozások felerősítik. A hitelezést az ÉVOSZ a vállalkozások nyilvános pénzügyi megbízhatósági besorolásával segítené elő.

Hangsúlyozták, hogy a fellendülés rávilágított az ágazatot régóta sújtó munkaerőhiányra: ennek enyhítése érdekében meg kell határozni a szakiskolák szakképzési kibocsátását, az építőipari alapszakmákat mint hiányszakmákat képzési támogatásban kell részesíteni. Hozzátették, hogy több vállalkozást kell bevonni a duális képzésbe, amelyet a mérnökképzésben is erősíteni kell. Hangsúlyozták továbbá, hogy a szakképzési hozzájárulás teljes összegét az építőipari szakképzést kell fordítani, biztosítani kell a felnőttképzés, az átképzés és építőipari foglalkoztatási programjainak finanszírozását.

A munkaerőhiány kapcsán figyelmeztettek, hogy a cégek jelentős része kényszerfoglalkoztató és alacsony fizetést ad, hatékonyabb foglalkoztatás és magasabb bérek nélkül viszont súlyosbodik a munkaerőhiány. Az ÉVOSZ ezért többek között az adók és a járulékok további csökkentését javasolja, továbbá javaslatot tett a minimális építőipari rezsióradíjra, amelynek kötelező alkalmazásával megszűnhetnének az irracionálisan alacsony árak és az illegális foglalkoztatás - írták. Az élőmunkát kiváltó építőipari beruházások, fejlesztések érdekében vissza nem térítendő állami támogatásokat javasolnak.

A szervezet kiemelt feladatnak tartja a hatékonyság javítását, ennek érdekében a teljes építési folyamatra kiterjedő szakmai és gazdaságpolitikai lépéseket sürget. Javasolja továbbá a hatósági eljárások egyszerűsítését, a tervezői és építőipari általános szerződési feltételek, valamint a vállalkozási mintaszerződések kidolgozását.

A közlemény figyelmeztet arra is, hogy a lakásgazdálkodás elsődleges korlátja a forráshiány, a lakásépítési, lakástámogatási programok - a lakossági előtakarékosság, a bankok és a munkáltatók érdekeltsége miatt - csak a legalább 8-10 éves időtávon kiszámítható és elegendő forrás esetén hatásosak. A szervezet javasolja az engedély- vagy bejelentésköteles lakóingatlanok felújításánál az áfa 30 százalékának visszaigényelhetőségét 3 millió forintig.

Az ÉVOSZ az EU-s források felhasználási programja alapján a piac további élénkülésére számít, ám a lehívások tavalyi visszaesése miatt figyelmeztet, hogy a beruházások ingadozását nehéz követni: a munkaellátottság visszaesésével sok vállalkozás megszűnt, a megrendelés-állomány növekedése viszont felkészületlenül éri a szektor jelentős részét. A kiszámíthatóság érdekében a politikai és szabályozási garanciákat szorgalmazzák, sürgetik a köz- és a magánszféra hatékony, átlátható együttműködését, valamint a mikro-, kis- és középvállalkozások integrációját, a fejlesztési programok közül pedig kiemelik a lakásfelújítási, az energiahatékonysági beruházásokat.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!