Az Appeninn részvényenként 7 forint osztalékot fizet

Gazdaság, 2017.04.28

Az ingatlanbefektetéseket kezelő Appeninn Nyrt. pénteken megtartott közgyűlése jóváhagyta az igazgatótanács által javasolt, részvényenként 7 forintos osztalékot, amely a részvények csütörtöki záróára alapján 3,2 százalékos osztalékhozamnak felel meg - közölte a társaság. A 2009-ben alapított vállalat most fizet először osztalékot.

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján közzétett közgyűlési határozatok szerint a közgyűlés a társaság 2016. évi beszámolóját 7,7 milliárd forint mérlegfőösszeggel, 6,8 milliárd forint saját tőkével és 253 millió forint adózott eredménnyel fogadta el.

A nemzetközi pénzügyi beszámolási standardok (IFRS) alapján összeállított konszolidált beszámolót 67,6 millió euró mérlegfőösszeggel, 28,2 millió euró saját tőkével és 2,6 millió euró adózott eredménnyel hagyták jóvá a részvényesek.

A társaság a saját részvények után járó 11,823 millió forintot nem fizeti ki a többi részvényesnek, hanem az eredménytartalékba helyezi. A részvényesek a társaság saját részvényében - mint nem pénzbeni juttatásban - is kérhetik az osztalék kifizetését.

Az Appeninn közleményében ismerteti: a társaság ingatlan bérbeadásból származó bevétele az IFRS adatok szerint a 2015. évi 4,58 millió euróról 4,63 millió euróra nőtt, az adózott nyereség pedig 1,2 millió euróról 2,6 millió euróra. Az egy részvényre jutó eredmény 3,42 eurócentről 6,82 eurócentre emelkedett.

Kifejtik: az Appeninn hosszú távon fenntartható és kiszámítható osztalékfizetést tervez, amelyre a menedzsment a vállalat eddigi idei eredményei és kilátásai alapján is lehetőséget lát. A társaság folytatni szeretné az ingatlanportfólió tavaly elkezdett bővítését, amit részben új részvények kibocsátásával kíván finanszírozni. A részvényesek ehhez kapcsolódóan tőkeemelésre hatalmazták fel az igazgatótanácsot, amelynek összege öt év alatt legfeljebb 5 millió euró lehet.

A BÉT prémium kategóriájában jegyzett társaság olyan réspiaci szegmensekre fókuszál, amelyekben alacsonyan árazott, ám nagy hozamtermeléssel kecsegtető eszközök szerezhetők meg befektetési céllal. Ilyen célterület egyebek között a B-kategóriás irodaházak, valamint az ipari és logisztikai ingatlanok szegmense. A társaság tulajdonában lévő összesített ingatlanterület nagysága a fővárosban és vidéken meghaladja az 55 ezer négyzetmétert.

Az Appeninn részvényeinek záróára pénteken 220 forint volt, egy forinttal magasabb, mint csütörtökön, az elmúlt egy évben a legmagasabb ára 271, a legalacsonyabb pedig 207 forint volt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!