Az élelmiszer-ellenőrzések szigorítását szorgalmazták az EP-képviselők

Gazdaság, 2017.03.15

Az élelmiszerek ellenőrzésének átfogó, uniós rendszerének szigorítását lehetővé tevő új szabályozást szavaztak meg az Európai Parlament képviselői strasbourgi plenáris ülésünk szerdai napján - közölte az uniós parlament sajtószolgálata. A szabályozáshoz két magyar EP-képviselő nyújtott be írásbeli hozzászólást.

A tájékoztatás szerint a közelmúlt hamisítási botrányai arra mutattak rá, hogy a hatóságoknak hatékonyabb eszközökkel kell tudniuk ellenőrizni az élelmiszerlánc összes tagját.

A megszavazott új szabályok az ételek jobb nyomon követhetőségét, a hamisítás visszaszorítását és a fogyasztói bizalom helyreállítását célozzák. Átfogó és hatékony ellenőrzést ígérnek az élelmiszerek és takarmányok, az állatorvosi és növény-egészségügyi követelmények, valamint a biotermékek és földrajzi védettséget élvező termékek ellenőrzési rendszerére.

Az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsa közötti megállapodás eredményeit rögzítő szabályozás az átfogó ellenőrzések mellett be nem jelentett ellenőrzéseket ír elő az élelmiszeripar minden szektorában, hatékonyabb fellépést garantál a csalások és megtévesztő gyakorlatok ellen, valamint szigorúbb szabályokat szorgalmaz a harmadik országokból érkező termékek importja esetében - közölte az uniós parlament.

Szanyi Tibor szocialista EP-képviselő a vitához benyújtott írásbeli hozzászólásában hangsúlyozta, az élelmiszerlánc szigorúbb ellenőrzése a fogyasztók védelme, és az uniós termékek iránti bizalom megőrzése érdekében is szükséges.

Arra hívta fel a figyelmet, hogy az előírások eltérésére építő "populista hangok most éppen a vélt vagy valós nyugat- illetve kelet európai élelmiszerek bel-tartalom eltérései miatt hangolják a lakosságot tudatosan az unió ellen, amit viszont a nemzeti élelmiszerkönyvek harmonizálásával tudunk hatékonyan kezelni" - fogalmazott.

Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért EP-képviselője írásbeli hozzászólásában hangsúlyozta, hogy az új szabályozás eredményeképp az élelmiszerláncot érintő hatósági ellenőrzés átláthatóbbá, szigorúbbá válik, a fogyasztók nehezebben megtéveszthetőek.

"Ne hagyjuk, hogy a tagállami mentességek és az alacsony díjak csökkentsék az új szabályozás hatékonyságát, és a fogyasztók ellenőrizetlen, rossz minőségű élelmiszerhez jussanak" - húzta alá a képviselő.

Az Európai Parlament sajtóosztályának tájékoztatása szerint más képviselőcsoporthoz tartozó magyar képviselő nem küldött írásbeli hozzászólást a vitához.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!