Az első fél évben 7,2 százalékkal csökkent a román építőipari termelés

Gazdaság, 2017.08.16

Az első fél évben 7,2 százalékkal csökkent a román építőipari termelés a tavalyi azonos időszakhoz mérten - közölte szerdán a román országos statisztikai intézet.

A szezonális és naptárhatással kiigazított érték szerint a visszaesés 8,7 százalékos volt a vizsgált időszakban.

A karbantartási munkálatok volumene csaknem 25 százalékkal, a generáljavításoké mintegy 22 százalékkal csökkent. Ugyanakkor az új építményeknél 2,2 százalékos növekedést jegyeztek.

Az ipari létesítményeknél csaknem 27 százalékos volt a visszaesés, a nem lakóépületeknél végzett munka volumene mintegy 12 százalékkal csökkent. Ugyanakkor a lakóépületeknél 72,4 százalékos növekedést regisztráltak.

Júniusban az építőipari termelés volumene 7,4 százalékkal csökkent a tavalyi hatodik hónaphoz mérten.

Tavaly a román építőipari termelés 4,8 százalékkal csökkent éves összehasonlításban, 2015-ben a termelés 10,4 százalékkal
nőtt az előző évhez mérten.

Román elemzők szerint az építőipar teljesítményére kedvezőtlenül hat, hogy a kormány kevés pénzt fordít közberuházásokra azt követően, hogy az elmúlt két évben jelentős bér- és nyugdíjemelésekről döntöttek a hatóságok, illetve az adókat is csökkentették. Az idei költségvetésben a beruházások jelentős részét európai uniós alapokból kellene finanszírozni, de ezek lehívásában is jelentősek az elmaradások.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!