Az első fél évben 8 százalékkal nőtt a román ipari termelés

Gazdaság, 2017.08.11

Az idei első fél évben 8 százalékkal nőtt a román ipari termelés a tavalyi azonos időszakhoz képest - közölte pénteken a román országos statisztikai intézet.

A növekedés főként a feldolgozóiparnak köszönhető, amely 8,7 százalékkal bővült, a kitermelőipar 2,9 százalékkal, a villamos- és hőenergia termelés, illetve gázkitermelés- és szolgáltatás 2,6 százalékkal nőtt.

Az ipari termelés a szezonális és naptárhatással kiigazított érték szerint 8,9 százalékkal emelkedett a vizsgált időszakban.

Júniusban az ipari termelés 8,9 százalékkal bővült a tavalyi hatodik hónaphoz mérten.

A román statisztikai intézet egy nappal korábban közölte, hogy az első fél évben 11,3 százalékkal nőttek az új ipari megrendelések. A növekedést főként a tartós használati cikkek esetében jegyzett 18,5 százalékos bővülés eredményezte. Júniusban a tavalyi hatodik hónaphoz mérten 2,6 százalékkal nőttek az új megrendelések.

Az iparban tevékenykedő vállalatok árbevétele az első fél évben 10,4 százalékkal emelkedett, júniusban a tavalyi hatodik hónaphoz képest a növekedés 8,9 százalékos volt.

Az ipar adja a román bruttó hazai termék (GDP) mintegy egyötödét. A román ipar az idén ismét jól teljesít. Tavaly 1,7 százalékkal nőtt az ipari termelés, miután a megelőző két évben folyamatosan lassult a növekedése.

A román kormány az idén 5,2 százalékos GDP-bővüléssel számol.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!