Az első két hónapot az államháztartás központi alrendszere 526,6 milliárd forint hiánnyal zárta

Gazdaság, 2018.03.07

Az államháztartás központi alrendszere 526,6 milliárd forint hiánnyal zárta az év első két hónapját - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerdán.

Az NGM korábbi közlése szerint az idén januárban 192,8 milliárd forint pénzforgalmi hiánnyal zárt az államháztartás központi alrendszere.

A tavalyi év első két hónapjában 180,4 milliárd forint többletet regisztrált az államháztartás központi alrendszere, amiből 144,2 milliárd a központi költségvetésre jutott.

Az NGM közleménye szerint az idei első két hónapban a központi költségvetés hiánya 599,5 milliárd forint volt, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 52,8 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok pedig 20,1 milliárd forintos többletet értek el.

A tárca azzal indokolta a deficit jelentős növekedését, hogy februárban folytatódott az uniós támogatások megelőlegezése, illetve fellendült a Modern városok program projektjeinek kifizetése is.

Az idei uniós kifizetések a januári 327,9 milliárddal együtt 492,0 milliárd forintot tettek ki, szemben 2017 első két hónapjának 153,3 milliárd forintjával. Uniós bevétel azonban február végéig mindössze 17,9 milliárd forint érkezett a költségvetésbe.

Az NGM emlékeztet arra is, hogy január 1-jétől a megbízható adózók visszaigényelt áfáját a korábbi 45 nap helyett már 30 napon belül utalja a számlájukra az adóhatóság. Ez 200 milliárd forintos többletkiadást okozott az előző év azonos időszakának kifizetéséhez képest.

Tavaly január-februárhoz viszonyítva lényegesen növekedtek a foglalkoztatáshoz kapcsolódó különféle bevételek. A személyi jövedelemadó-bevételek, például, a közlemény szerint 17 százalékkal nőttek a tavalyi 331,2 milliárdhoz képest úgy, hogy az EU egyik legalacsonyabb, 15 százalékos kulcsával adózik a lakosság. Ezzel összefüggésben az NGM emlékeztet, hogy a dolgozók februárban kapták készhez először a 2016. novemberi hatéves bérmegállapodásban foglaltak, illetve a közszféra célzott ágazati béremelései alapján az idei évtől magasabb fizetéseket. Ezáltal egyrészt több pénz marad a magyar családoknál, ami érdemben támogatja a fogyasztás bővülését, valamint a munkáltatói adócsökkentések (társasági adó, szociális hozzájárulási adó) és beruházásösztönző lépések nyomán érdemben javul a hazai gazdaság versenyképessége - közölték.

Az NGM közleménye leszögezi: a kormány az idei évre továbbra is 4 százalék feletti gazdasági növekedéssel és az uniós módszertan szerinti 2,4 százalékos hiánycél teljesülésével számol.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!