Az első negyedév végéig nem változtat pénzügyi politikáján a cseh jegybank

Gazdaság, 2017.02.13

A cseh jegybank továbbra is, legalább az első negyedév végéig beavatkozik a korona-euró árfolyamba - közölte jirí Rusnok a Cseh Nemzeti Bank kormányzója hétfőn Prágában, miután Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök látogatást tett és tárgyalt a bank székházában.

"Nem változik semmi, továbbra is érvényes, amit a jegybanktanács legutóbbi ülése után közöltünk. Tehát az árfolyamba továbbra is beavatkozunk, minimálisan az első negyedév végéig. A beavatkozások megszüntetéséről a helyzet alakulása alapján döntünk" - mondta Rusnok újságíróknak a tárgyalások utáni sajtótájékoztatón.

A cseh jegybank 2013 novemberétől devizavásárlásokkal biztosítja, hogy egy euró értéke 27 korona körül mozogjon. Eredetileg a beavatkozást a defláció veszélyével indokolták. A jegybank ismételten azt állította: a beavatkozásokat akkor fejezik be, ha a csehországi infláció tartósan két százalék körül vagy felette lesz. Tavaly decemberben két százalékos, idén januárban pedig 2,2 százalékos volt az éves infláció Csehországban. Szakértők ezért azt várják, hogy a jegybank rövidesen lépni fog. Eddig a jegybank mintegy 900 milliárd koronát költött euróvásárlásra.

Bohuslav Sobotka kedvezően értékelte a jegybank és a kormány együttműködését. Szerinte a cseh pénzügyi szféra hagyományosan stabil és nem fenyegeti veszély.

Rusnok megerősítette, hogy a jegybank devizatartalékai magasabbak mint a múltban, ezért ezen a téren dolgoznak egy új stratégia kialakításán. A pénzintézet legutóbbi prognózisa 2,8 százalékos gazdasági növekedéssel számol az idén és jövőre is Csehországban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!