Az Equilor a kormánynál kisebb gazdasági növekedésre számít

Gazdaság, 2017.05.17

Az Equilor Befektetési Zrt. legfrissebb elemzése alapján a cég a kormánynál és az MNB-nél kisebb gazdasági növekedésre számít, az idén 3,4 százalékos, jövőre 3,3 százalékos GDP-bővülést prognosztizál, amit azzal indokol, hogy az uniós források lehívása elmaradhat a kormányzati várakozásoktól.

A társaság elemzői szerint rövid távon az eurózóna fellendülése felfelé húzza a magyar GDP-t, de a magyar mezőgazdaság idei teljesítménye lefelé viheti. Az infláció idén éves szinten 2,4 százalék lehet, 2018-ban tovább emelkedhet 2,8 százalékra.

Kiss Mónika, az Equilor vezető elemzője elmondta: az év végéig a Magyar Nemzeti Bank fenntarthatja a laza monetáris kondíciókat, és az alapkamat maradhat a mostani 0,9 százalékon.

Az elemző szerint az uniós források beáramlása folyamatos forintkeresletet idéz elő, emiatt az euró/forint árfolyamában nem várható jelentős elmozdulás, jövő év végéig a forint az euróhoz képest a 303-318 forint/euró sávban mozoghat.

Szántó András, az Equilor lakossági üzletág igazgatója szerint a hazai gazdasági helyzet kedvező, az államháztartási hiány 3 százalék alatt lesz idén és 2018-ban is, az államadósság tovább csökken, idén a GDP-hez mérten 73,1 százalékra, jövő év végére 71,9 százalékra mérséklődik.

Elmondta: a magyar jegybank folytatja a laza monetáris politikát, miközben az Egyesült Államokban már elkezdték emelni az irányadó kamatot, és az Európai Központi Bank (EKB) is jelzést adott a jövőre várható monetáris szigorításra.

Kiemelte: miután a fejlett országokban is 2 százalék körül lesz a gazdasági növekedés, ahhoz, hogy Magyarország komolyabban felzárkózzon ezen államokhoz, tartósan 4-5 százalékos GDP-növekedésre lenne szükség.

Arra a kérdésre, hogy az első negyedéves GDP-adat még a nemzetgazdasági minisztert is meglepte, azaz kedvezőbb volt a vártnál, Szántó András elmondta: számos bizonytalan tényező miatt úgy gondolják, a növekedés mértéke idén és jövőre is a 3,4-4 százalék közötti sávban valószínűsíthető.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!