Az eszközkezelő már csaknem 30 ezer ingatlan pénzügyi helyzetét rendezte

Gazdaság, 2017.05.22

A Nemzeti Eszközkezelő Zrt. (NET) indulása óta idén április végéig majdnem 40 és félezer ingatlan felajánlást fogadott be és 29 836 ingatlan pénzügyi helyzetét rendezte, a csaknem 30 ezer ingatlan megvásárlására a NET 115 milliárd forint költségvetési forrást használt fel, ezáltal mintegy 285 milliárd forint jelzáloghitel-tartozás visszafizetésétől mentesültek a NET programba bekerült hiteladósok - olvasható Azénpénzem.hu honlap hétfői cikkében.

A NET arról tájékoztatta a portált, hogy eddig már 150 ezer ember lakhatását biztosította az eszközkezelő, hiszen a végrehajtási eljárások a szándéknyilatkozatok beérkezésétől szünetelnek.

A portál szerint sürgősen lépnie kellene a kormánynak, ugyanis a Nemzeti Eszközkezelő kerete gyakorlatilag betelt, miközben még több tízezer család van veszélyben. Aki bekerült a programba, annak megmenekült az otthona - emlékeztettek.

A programban részt vevők a piacinál jóval alacsonyabb bérleti díjat fizetnek, ugyanis egy NET bérlő átlagosan havonta 10 800 forint bérleti díjat fizet lakhatásáért.

Az adósok az adásvételi szerződés megkötését követő 6 hónap után, de legkésőbb a 72. hónap utolsó napjáig visszavásárolhatják a Nemzeti Eszközkezelőtől az otthonukat. Ebben az esetben az eszközkezelő által az ingatlanért fizetett árból, a jegybanki alapkamatból, az eszközkezelő által az ingatlanra költött értéknövelő beruházások értékéből, valamint az eszközkezelő által a bérlő helyett megfizetett kötelezettség összegéből tevődik össze az ingatlan visszavásárlásának az ára.

A teljes NET ingatlanportfolió átlagos ingatlanonkénti vételára 3,8 millió forint, április 30-ig összesen 283 ingatlant vásároltak vissza korábbi tulajdonosaik - írták.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!