Az INA bezárná egyik finomítói üzemét Sziszeken

Gazdaság, 2018.01.19

Az INA horvát olajipari vállalat megoldást javasol a sziszeki finomító üzleti tevékenységének javítására és veszteségének csökkentésére, eszerint bezárná egyik sziszeki üzemét és legfeljebb 40 alkalmazottat áthelyezne - közölte az INA az MTI-hez eljutatott közleményében, amelyben az általa megbízott Deloitte nemzetközi tanácsadó cég elemzésére hivatkozik.

A tervek összhangban vannak a Deloitte nemzetközi tanácsadó cég elemzésével, amelyet tavaly ismertetett az olajipari vállalat - olvasható a közleményben.

A Deloitte több lehetséges megoldást javasol a sziszeki finomító fenntarthatóságát illetően: gazdaságilag azonban a legkifizetődőbb, ha a sziszeki finomítót logisztikai központtá alakítják át, amely így 93 millió dollár bevételt jelentene az INA-nak a következő három évben, szemben a jelenlegi veszteséggel, amelyet a finomító termel.

A közlemény szerint az alkalmazottak áthelyezéséről az igazgatóságnak kell döntését hoznia. Amennyiben mégsem sikerül az áthelyezés a finomítói üzletágon belül, a horvát átlagon felüli végkielégítéssel távozhatnak a vállalattól a feleslegessé vált munkások.

A javaslatot jelenleg az üzemi tanács tárgyalja, nem hivatalos hírek szerint a szervezeti átalakításokra a második félévben kerülne sor.

A sziszeki finomító bezárásáról évek óta tart a vita az INA vezetése és a horvát kormány, valamint a szakszervezetek között. A horvát olajvállalat szerint a finomítói kapacitások messze felülmúlják a beszűkült regionális piac keresletét, ami évek óta csökkenő tendenciát mutat, ezért fenntartható és hosszú távú megoldást kell találni a finomítói üzletágára. A horvát kormány ezzel szemben hallani sem akar a sziszeki finomító működésének beszüntetéséről.

Az INA 49,08 százaléka a Molé, és a magyar olajtársaság rendelkezik az irányítói jogokkal is a társaságban. A cég 44,84 százaléka a horvát államé.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!