Az MKB csoport tavaly 9,5 milliárd forint adózás utáni nyereséget ért el a korábbi veszteséges évek után

Gazdaság, 2017.03.21

(MTI) - Az MKB csoport tavaly 9,5 milliárd forint adózás utáni nyereséget ért el, így a bank hat év után újra nyereségessé vált - mondta Balog Ádám, az MKB Bank vezérigazgatója a pénzintézet keddi sajtótájékoztatóján, Budapesten.

Szavai szerint az elmúlt év a bank számára a pénzintézet átalakításáról szólt, lezárták a reorganizációs időszakot. Kiemelte: "azon dolgozunk, hogy az MKB Bank a három legnagyobb univerzális bank közé tartozzon középtávon Magyarországon".

A bank 2015-ben még 76,4 milliárd forint veszteséget könyvelt el.

Kifejtette: 2016-ban tovább javult a bank tőkeerőssége, tőkemegfelelési mutatója 12,04 százalékra nőtt. Egy év alatt jelentősen, 20 százalékról 12 százalékra csökkent a nem teljesítő hitelek aránya a hatékonyan megvalósított portfólió-leépítés következtében - mondta el a vezérigazgató.

A bank "kulcstermékeinek" vonatkozásában rendre növekvő piaci részesedéseket mutattak fel az új folyósításokban. Ennek köszönhetően 2015-höz képest, 23 százalékkal bővült a teljesítő hitelállomány - mondta a vezérigazgató.

Balog Ádám elmondta: a lakossági új hitelkihelyezések nagymértékben nőttek, a szerződött lakáshitelek összege több mint duplájára emelkedett az előző időszakhoz képest. A Private Banking ügyfélkör tovább bővült, a kezelt ügyfélvagyon meghaladta a 340 milliárd forintot.

Hozzátette: az MKB komoly sikereket könyvelhetett el a jegybanki növekedési hitelprogram harmadik fázisában, melyből a piaci részesedése közel 14 százalékot ért el, illetve a Széchenyi Kártya programban, amelyben a bank piacrésze a kihelyezett állomány alapján 19 százalék volt. Az MKB piaci részesedése a teljes vállalati betétállományban 10,7 százalékot tett ki.

A hitelállomány növelésében nehézséget jelent a bankok számára, hogy "túl sok az eszkimó és kevés a fóka", azaz túl sok bank van a magyar pénzpiacon, ennek ellenére mintegy 7 százalékkal nőtt tavaly a hitelállomány az MKB Banknál. A leépítéseket nem számítva még jobban: 31 százalékkal nőtt például bank kkv-hitelállománya, és a lakossági hitelezésben is nőtt a bank részesedése.

Kifejtette: 2016-ban kiemelkedően sikeres évet zártak az MKB leányvállalatai is, az MKB-Euroleasing a korábbi kizárólagos gépjármű finanszírozás mellett az eszközfinanszírozást bevette a tevékenységi körébe, így univerzális lízingcéggé vált, ennek köszönhetően tavaly a teljes új kihelyezés több mint a duplájára emelkedett. Az MKB Alapkezelő a fennállása óta a legeredményesebb évét zárta 2016-ban.

Kijelentette: a közgyűlés döntése nyomán a bank osztalékot nem fizet a tavalyi nyereség után.

A vezérigazgató kérdésre kijelentette: a banknak a korábbi kötelezettségek alapján 2019 végéig kell tőzsdére menni, de a tőzsdére kerülő tulajdoni hányadról nem született döntés. Balog Ádám egy másik kérdésre kizártnak nevezte, hogy az MKB megvenné Budapest Bankot.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!