Az MNB 100 milliárd forintért kötött üzletet a devizaswap-tendereken

Gazdaság, 2017.12.04

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) hétfőn egy, három és tizenkét hónapos futamidejű, forintlikviditást nyújtó, úgynevezett finomhangoló devizaswap-tendert (kamatcsere-tendert) tartott, amelyeken 100 milliárd forintért fogadott el banki ajánlatokat. Az MNB által biztosított bankrendszeri többletlikviditás ezzel 1456 milliárd forintra emelkedett.

A jegybank a honlapján közölte: az egy és a három hónapos futamidőn a meghirdetett mennyiség 79-79 millió euró (25-25 milliárd forint), a tizenkét hónapos futamidőn pedig 319 millió euró (100 milliárd forint) volt. A bankok egy hónapos futamidőn 7 millió euró (2 milliárd forint), tizenkét hónapon pedig 375 millió euró (117 milliárd forint) értékben nyújtottak be ajánlatokat, a három hónapos futamidőn nem érkezett ajánlat. Az MNB a tizenkét hónapos lejáraton 100 milliárd forint értékben kötött üzletet a bankokkal. Az egy és tizenkét hónapos swaptenderen 1, illetve 5 bank vett részt.

A szerdai lejáratot és a tenderek eredményét figyelembe véve az MNB által biztosított bankrendszeri többletlikviditás december 6-án 1456 milliárd forintra emelkedik. Ebből az egy hónapos eredeti futamidejű állomány 84 milliárd forintot, a három hónapos eredeti futamidejű állomány 125 milliárd forintot, a hat hónapos eredeti futamidejű állomány 173 milliárd forintot, a tizenkét hónapos eredeti futamidejű állomány pedig 1074 milliárd forintot tesz ki.

Az MNB Monetáris Tanácsa 2016. szeptember 20-án jelentette be, hogy a három hónapos betét mennyiségi korlátozásához kapcsolódva, a likviditási folyamatokkal kapcsolatos bizonytalanságok kezelésére likviditáslekötő betéti és likviditásnyújtó devizaswap finomhangoló eszközöket vezet be. Az MNB folyamatosan figyelemmel kíséri a likviditási folyamatokat, és amennyiben érdemi és tartós eltérést tapasztal, kész további finomhangoló tendereket tartani - közölték.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!