Az MNB 75 milliárd forintért kötött üzletet a devizaswap-tendereken

Gazdaság, 2017.12.11

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) hétfőn egy és három hónapos futamidejű, forintlikviditást nyújtó, úgynevezett finomhangoló devizaswap-tendert (kamatcsere-tendert) tartott, amelyeken 75 milliárd forintért fogadott el banki ajánlatokat. Az MNB által biztosított bankrendszeri többletlikviditás ezzel 1506 milliárd forintra emelkedett.

A jegybank a honlapján közölte: a meghirdetett mennyiség az egy és a három hónapos futamidőn egyaránt 79 millió euró (25 milliárd forint) volt, melyekre a bankok egy hónapon 363 millió euró (114 milliárd forint), míg három hónapon 79 millió euró (25 milliárd forint) értékben nyújtottak be ajánlatokat. Az MNB az egy hónapos lejáraton 50, a három hónapos lejáraton 25 milliárd forint értékben kötött üzletet a bankokkal. Az egy és három hónapos swaptenderen 6, illetve 2 bank vett részt.

A szerdai lejáratot és a tenderek eredményét figyelembe véve az MNB által biztosított bankrendszeri többletlikviditás december 13-án 1506 milliárd forintra emelkedik. Ebből az egy hónapos eredeti futamidejű állomány 109 milliárd forintot, a három hónapos eredeti futamidejű állomány 150 milliárd forintot, a hat hónapos eredeti futamidejű állomány 173 milliárd forintot, a tizenkét hónapos eredeti futamidejű állomány pedig 1074 milliárd forintot tesz ki.

Az MNB Monetáris Tanácsa 2016. szeptember 20-án jelentette be, hogy a három hónapos betét mennyiségi korlátozásához kapcsolódva, a likviditási folyamatokkal kapcsolatos bizonytalanságok kezelésére likviditáslekötő betéti és likviditásnyújtó devizaswap finomhangoló eszközöket vezet be. Az MNB folyamatosan figyelemmel kíséri a likviditási folyamatokat, és amennyiben érdemi és tartós eltérést tapasztal, kész további finomhangoló tendereket tartani - közölték.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!