Az MNB a fix kamatozású lakáshitelek felé akarja terelni a piacot

Gazdaság, 2017.10.12

A fix kamatozású lakáshitelek felé akarja terelni a piacot a Magyar Nemzeti Bank (MNB), ugyanis hosszú távon ezek a kiszámíthatók - mondta Fülöp Zsuzsanna, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyeleti szóvivője csütörtökön az M1 aktuális csatornán.

Megjegyezte ugyanakkor, hogy a fogyasztók egyelőre még nagy számban vesznek igénybe változó kamatozású hiteleket, amelyeknél egy éven belül, három vagy hat havonta is változhatnak a kamatok, mindez pedig további terheket róhat az ügyfelekre. Ehhez képest a fix kamatozású konstrukcióknál a kamatperióduson belül - ami 5, 10 év is lehet - nem változnak a kamatok, a törlesztés egyenlő marad és így hosszú távon a törlesztés sokkal kiszámíthatóbbá válik - mondta a felügyeleti szóvivő.

Fülöp Zsuzsanna hangsúlyozta: a minősített fogyasztóbarát lakáshitelek jellemzőinél példaként említette még, hogy ezeket a termékeket maximum 3,5 százalékos kamatfelárral lehet kínálni, a fogyasztók 3, 5, 10 évre vagy a teljes futamidő végéig kérhetik a rögzített kamatokat, valamint, hogy a kapcsolódó költségek mint a folyósítási és az előtörlesztési díj is maximalizált.

Fülöp Zsuzsanna közölte: nagy előnye ezeknek a hiteleknek, hogy a standardizált feltételrendszer miatt sokkal könnyebben összehasonlíthatók.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!