Az MNB keresi a kínai Egy övezet, egy út kezdeményezésben rejlő lehetőségeket

Gazdaság, 2017.05.22

A magyar jegybank is keresi a kínai Egy övezet, egy út kezdeményezésben rejlő kooperációs lehetőségeket - mondta Palotai Dániel, a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója hétőn Budapesten, a Kína és a kelet-közép-európai térség közötti együttműködéssel foglalkozó tanácskozáson.

A European Institute for One Belt One Road Economic and Cultural Cooperation and Development (EUOBOR) és a Pallas Athéné Geopolitikai Alapítvány közös fórumának fókuszában a Kelet-Közép-Európa és Kína közötti kooperáció állt.

Palotai Dániel kiemelte, hogy a kínai deviza, a renminbi nemzetközi használatának támogatása érdekében a kínai jegybank számos swapline (devizacsere) keret-megállapodást kötött külföldi jegybankokkal. Az Európai Unióban többek között a Bank of England (BoE), az Európai Központi Bank (EKB) és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) is a kínai jegybank swapline partnerévé vált 2013 óta.

Európa számára fontos a szakpolitikai együttműködés Kínával, ennek keretében 2012 óta 16 kelet-közép-európai ország, köztük Magyarország igyekszik szorosabbra fűzni a gazdasági és kulturális kapcsolatait Kínával - emlékeztetett Palotai Dániel. Ebben kiemelt szerepet kap majd az infrastrukturális együttműködés, így például a Budapest-Belgrád vasútvonal megépítése, annak finanszírozása - jegyezte meg

A kétoldalú kereskedelmi együttműködés mellett a pénzügyek területén is bővíteni kívánják a kooperációt. Emellett a kínai cégek jelentősen növelni kívánják befektetéseiket a kelet-közép-európai térségbe, és a Kínába történő beruházások is nagyszerű lehetőségeket jelentenek a magyar cégek számára - mutatott rá az ügyvezető igazgató.

A kínai deviza használata direkt fizetési eszközként a kereskedelmi elszámolásokban jelentős távlatokat nyithat meg szavai szerint. Emellett kiemelte, hogy Kína kötvénypiaca a harmadik legnagyobb a világon, és a távol-keleti nagyhatalom rendelkezik a világ hetedik legjelentősebb állampapír-piacával.

Csizmadia Norbert a PAGEO Alapítvány kuratóriumának elnöke elmondta: a PAGEO Kutatóintézet, amelynek fókuszában Kelet-Ázsia áll munkájának elismeréseként 64. tagként bekerült a Kínai Társadalomtudományi Akadémia által összefogott közép-kelet-európai kutatóintézetekből álló 16+1 Think Tank Hálózatba. Az EUOBOR Intézet a kínai-európai gazdasági kapcsolatokért kifejtett kutatói munka elismeréseként Euro-Sino Economic Research Award díjban részesítette a Pallas Athéné Geopolitikai Kutatóintézetet.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!