Az MNB szakértői szerint a lakosság dinamikusan növeli beruházásait

Gazdaság, 2017.06.22

Dinamikusan nőnek a lakossági beruházások az MNB szakértői szerint a következő időszakban, miközben a háztartások fogyasztása is bővül: idén 4,4 százalékkal, jövőre 3,7 százalékkal, 2019-ben pedig várhatóan 3 százalékkal - mondta Balatoni András, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) igazgatója a jegybank friss Inflációs jelentését bemutató csütörtöki tájékoztatón.

Az első negyedéves, magas növekedési adat ellenére a jegybanki elemzők a kormánynál szerényebb növekedést várnak - 3,6 százalékos bővülést idén és 3,7 százalékost jövőre - elsősorban a munkanaphatás és a mezőgazdasági termelés korrekciója miatt.

Az infláció alacsonyabb lehet a korábban vártnál, az idei 2,4 százalék az előző prognózisban szereplő 2,6 százaléknál, a jövő évi pedig 2, 8 százalék 3,0 százalék helyett. Balatoni András elmondta, hogy a jegybanki szakértők a teljes előrejelzési horizonton - a következő 12 negyedévben - is mérsékeltebb inflációt várnak a korábban előrejelzettnél, így a 3 százalékos infláció cél fenntartható elérése fél évvel később, 2019 elejétől várható - emelte ki.

Az MNB elemzői jelentős és általános beruházás-bővülésre számítanak a következő években. Az új prognózis szerint idén 15,8 százalékkal, 2018-ban 11,1 százalékkal bővülnek a beruházások - ismertette.

A gazdaság külső finanszírozási képessége a GDP 5 százaléka körül alakul, míg a folyó fizetési mérleg többlete érdemi mérséklődés után 2019-ben enyhén emelkedik. ( A külfölddel szembeni nettó finanszírozási képesség a folyó fizetési mérleg és a tőkemérleg együttes egyenlege.)

Idén a folyó fizetési mérleg többlete a GDP-hez mérten 3,1 százalékot, 2018-ban 1,8 százalékot, 2019-ben 2,2 százalékot ér el a jegybank prognózisa szerint.

A külkereskedelmi többlet csökken, ez részben külső, részben belső tényezőkre vezethető vissza: a cserearány romlása mellett az érdemben bővülő lakossági fogyasztás és beruházások bővülése eredményeként az import növekedésének gyorsulása is az alacsonyabb, de továbbra is igen magas szintet elérő külkereskedelmi többletet eredményezhet. Az export idén 7,2 százalékkal, jövőre 7,4 százalékkal bővül, az import 2017-ben 9,3 százalékkal, jövőre 8,6 százalékkal nő majd.

Az Inflációs jelentés szerint az uniós módszertan alapján számított GDP-arányos államháztartási hiány idén 1,8-2,1 százalék között lesz, míg 2018-ban az Országvédelmi Alap törlése esetén a 2,4 százalékos céllal összhangban alakul.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!