Az MNB tovább csökkenti a három hónapos betéti állomány korlátját

Gazdaság, 2017.09.19

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 75 milliárd forintban korlátozta a három hónapos jegybanki betét év végétől fennálló állományát, és arról is döntött, hogy növelik a swapeszközök állományát - derül ki a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának keddi közleményéből.

A testület a kamatdöntő ülésen nem változtatott az alapkamat 0,90 százalékos szintjén, de az egynapos jegybanki betét kamatát mínusz 0,15 százalékra módosította az eddigi mínusz 0,5 százalékról.

Legutóbb júniusban mérsékelte a tanács a három hónapos betétállomány maximális értékét, akkor 300 milliárd forintra a korábbi 500 milliárdról.

A monetáris tanács értékelése szerint a három hónapos betéti korlátozás betöltötte szerepét, és az állomány év végi 75 milliárd forintos mennyiségi korlátja nem csökken tovább. A jövőben a forintlikviditást nyújtó swapeszközök állományának és lejárati szerkezetének a jelentősége felértékelődik - írták.

Az inflációs cél fenntartható elérése a júniusi előrejelzésben jelzettnél fél évvel később, 2019 közepén várható. A tanács értékelése szerint a külső környezet továbbra is lefelé mutató inflációs kockázatot hordoz, ezért az inflációs cél fenntartható eléréséhez mind az alapkamat, mind a laza monetáris kondíciók tartós fenntartása szükséges. A monetáris tanács kiemelt figyelemmel követi az inflációt övező kockázatokat, valamint a monetáris kondíciók alakulását és kész további nemhagyományos, célzott eszközökön keresztül lazítani azokat.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!