Az orosz miniszterelnök adókedvezménnyel ösztönözné a termelési beruházásokat

Gazdaság, 2017.04.19

Ötszázalékos nyereségadó-kedvezmény bevezetését javasolta a termelésbe történő korszerűsítő alaptőke-beruházások ösztönzése érdekében Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök szerdán, a kormánya tevékenységéről szóló éves parlamenti beszámolójában.

A kedvezményt a kormányfő azon vállalatok esetében javasolta a törvényhozásnak bevezetni, amelyek rekonstrukcióba, a termelés korszerűsítésébe, vagy a élvonalbeli technológiájú berendezések beszerzésébe fektetnek be. A nyereségadó mértéke jelenleg 20 százalékos Oroszországban.

Medvegyev ígéretet tett rá, hogy a kormány idén fenntartja az adóemelési moratóriumot. Kifejezte meggyőződését, hogy 2017-ben, a korábbi előrejelzésekkel ellentétben, nem fog kimerülni a szénhidrogén-jövedelmekből 2008-ben létrehozott, a nehéz gazdasági helyzetben az államháztartási hiány ellensúlyozására használt állami tartalékalap. Mint mondta, ez részben a tervezettnél nagyobb bevételeknek, részben a hatékonyabb költségvetésnek köszönhető.

Rámutatott, az orosz költségvetés nemrégiben még kétharmad részt az olaj- és gázeladástól függött, ezzel szemben az idei első negyedévben a szövetségi büdzsé bevételeinek 60 százaléka nem nyersanyag-eladásból származott.

Medvegyev egyebek között elmondta, hogy az infláció 4,2 százalékra csökkent. Úgy vélekedett, hogy a munkanélküliségi ráta idén 5 százalékra csökken, és az év végére Oroszország visszaszerzi a befektetésre ajánlott minősítést. Szavai szerint a kormány megtanulta a gazdaság javára fordítani a szankciók és az alacsony olajár következményeit.

Kormánya sikerességének legfontosabb mutatójaként a várható élettartam példátlan, 72 évre való növekedését nevezte meg. Ez 2006 óta hatéves növekedést jelent. Felhívta a figyelmet arra, hogy a versenyképesség tekintetében Oroszország az elmúlt fél évtized alatt 80 helyezést lépett előre és tavaly a 43. helyre került.

Kitért arra is, hogy Oroszország tavaly, az ágazatot sújtó szankciók ellenére, az előző évi 14,5 milliárd dollárról 15 milliárdra növelte fegyverexportját, amivel a második helyen áll a világon.

A miniszterelnök, képviselői kérdésre válaszolva, kijelentette, hogy nem kívánja kommentálni "politikai kalandorok abszolút hamis termékeit". Ezzel Alekszej Navalnij ellenzéki politikus vele kapcsolatos, egy internetes videóban megfogalmazott korrupcióvádját hárította el.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!