Az OTP Jelzálogbank fedezett forintkötvényeiből vásárol az EBRD

Gazdaság, 2017.03.01

Az OTP Jelzálogbank forintban kibocsátott fedezett kötvényeiből vásárol 40 milliárd forintig terjedő értékben az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD).

Az EBRD londoni székhelyén szerdán bejelentett tranzakció a bank közleménye szerint a helyi tőke- és devizapiac fejlesztését, a magyar pénzügyi szektor ellenállóképességének erősítését szolgálja.

A befektetés céljai között szerepel emellett a magyar fedezettkövény-piac élénkítése, és az EBRD támogatni kívánja a Magyar Nemzeti Bank (MNB) törekvését is a bankrendszer pénzügyimérleg-szerkezetének és a magyarországi jelzálog-finanszírozás környezetének javítására.

Az EBRD közölte, hogy a három évre szóló program keretében már szerdán 4 milliárd forintért vásárol "Baa1" hitelminősítői besorolású fedezett kötvényt a Budapesti Értéktőzsdén.

A közép- és kelet-európai gazdaságok, valamint az egykori szovjet térség átalakulásának finanszírozására 1991-ben létrehozott londoni bank hangsúlyozta, hogy hasonló, sikeres tranzakciókat már Lengyelországban, Törökországban, legutóbb pedig Szlovákiában is végrehajtott. Az EBRD közölte: a befektetések mellett együttműködik a helyi hatóságokkal az olyan jogszabályi reformok végrehajtása érdekében, amelyekkel a legjobb piaci normáknak megfelelő szintre lehet felfejleszteni a helyi fedezettkötvény-piacokat.

A fedezett kötvények Nyugat-Európában bevett hosszú távú finanszírozási forrásként szolgálnak, de az EBRD tevékenységi területén még mindig újdonságnak számítanak, ugyanakkor különösen fontos szerepük lehet a bankrendszerek stabilitásában - áll az EBRD szerdai londoni közleményében.

Az EBRD az alakulása óta eltelt több mint negyedszázadban összesen 2,9 milliárd eurót folyósított 175 fejlesztési programra a magyar gazdaságban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!