Banai Péter Benő: reális a 2,4 százalék célhiány

Gazdaság, 2018.04.09

Reális a 2,4 százalékos hiánycél - mondta Banai Péter Benő, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államháztartásért felelős államtitkára hétfőn az M1 aktuális csatornán az első negyedévi államháztartási adatokra reagálva.

Az államháztartás központi alrendszere 871,9 milliárd forint hiánnyal zárta az év első három hónapját - közölte az előzetes adatok alapján a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM). Márciusban 345,3 milliárd forint lett a havi hiány.

Kiemelte, hogy a 872 milliárd forintot közelítő hiány több mint fele részben az európai uniós programok megelőlegezéséből fakad, 650 milliárd forint feletti a kedvezményezett vállalkozások, önkormányzatok számára kifizetett uniós támogatások összege. A hiány másik fele tervezett kiadásból adódik, például béremelésekből, illetve állami fejlesztési programokból.

Banai Péter Benő hangsúlyozta, a kormány vállalta, hogy minden uniós támogatást kifizet a vállalkozásoknak, amelyet az Európai Bizottság majd később átutal.

Az államtitkár szólt arról, hogy a legtöbb bevételi jogcímen érdemi növekedést számoltak el 2018 első három hónapjában az előző év hasonló időszakához képest.

Az év egészére reálisan lehet számolni 4 százalék feletti gazdasági növekedéssel, ez a bővülés adja a fedezetét azoknak a kiadásoknak, amelyeket többletberuházásra, bérekre fordít az állam - tette hozzá az államtitkár.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!