Banai Péter Benő: nem tartalmazott meglepetést a hiányszám

Gazdaság, 2017.07.20

A mintegy 700 milliárd forintos júniusi és mintegy 911 milliárd forintos első hat havi hiányszám első hallásra ijesztőnek tűnhet, de semmilyen váratlan dolgot nem tartalmaz - mondta Banai Péter Benő, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államháztartásért felelős államtitkára csütörtökön az M1 aktuális csatornának.

Kifejtette: az európai uniós támogatások kifizetése ért el rekordszintet, amelyekhez még nem társult bevétel. Az uniós programoknál főszabályként minden 100 egységnyi kiadáshoz 85 egységnyi uniós bevétel társul, vagyis, ha egy beruházás 100 egységbe kerül, abból 85 egységet lehet európai uniós költségvetésű forrásból finanszírozni, a maradék 15-öt a magyar államnak kell hozzátennie. Az első hat hónapban abszolút értékben 1046 milliárd forintnyi kiadást teljesített a magyar állam, a hozzá kapcsolódó elszámolt bevétel azonban csak 110 milliárd forintot tett ki - magyarázta.

Bő 700 milliárd forintnyi hiánynövekedésnek az oka az, hogy a magyar állam megelőlegezte az uniós támogatásokat. Hangsúlyozta: most olyan pénzügyi helyzetben van az állam, hogy ezt meg tudja tenni, nem a kedvezményezetteknek kell előfinanszírozniuk a projekteket. Az állam már a támogatási szerződés aláírásakor igen jelentős előleget kiutal a vállalkozásoknak, hogy ne legyen likviditási probléma a projekt megkezdésekor - fejtette ki.

Az államtitkár a kiadási oldalról kiemelte még, hogy a lakásépítési támogatások első fél évi összege több mint 40 százalékkal magasabb a tavalyi első fél évinél. A családok, lakosság jövedelme növekszik, egyre nagyobb mértékben mernek belevágni új beruházásokba, ezért emelkedtek a lakásépítési támogatások csaknem 85 milliárd forintra - mondta.

A bevételekről elmondta: a személyi jövedelmadóból (szja) az első fél évben több mint 80 milliárd forint bevételi többlet volt az előző év azonos időszakához képest. Mint kifejtette, a költségvetés bevételi oldalát a reálfolyamatok határozzák meg. Az, hogy a bruttó és a nettó keresetek több mint 12 százalékkal emelkedtek, azt jelenti, hogy éves szinten átlagosan több mint egy havi fizetéssel többet kerestek az emberek. Az alacsony infláció azt eredményezte, hogy a reálnövekedés is bőven 9 százalék feletti. Az első öt hónapban 64 ezerrel dolgoztak többen, mint tavaly ebben az időszakban, tehát nemcsak a reálbérek emelkedtek, hanem a foglalkoztatottak száma is bővült, ezért lehet az szja-nál jelentős többleteket látni - mondta.

Az áfabevételekkel kapcsolatban elmondta, az, hogy a megbízható adózók 30 nappal korábban visszakapják az áfát, mint egy évvel ezelőtt, bő 200 milliárd forinttal nagyobb kiutalást eredményezett.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!