Békés megye gazdasági fejlettsége továbbra is elmarad az ország átlagától

Gazdaság, 2020.02.25

Békés megye gazdasági leszakadása továbbra is jelentős, kevés a nagy cég, az itt élők lényegesen alacsonyabb bért kapnak a munkájukért, ráadásul a kedvezőtlen demográfiai folyamat is rontják a helyzetet - összegezta Orosz Tibor, a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (BMKIK) elnöke a kamara gazdaságpolitikai évnyitó fórumán kedden Békéscsabán.

Kifejtette, Békés megye népessége évente háromezerrel csökken, a bruttó bérek 90 ezer forinttal maradnak el az országos átlagtól; mindössze 14 nagy - 250 dolgozónál többet foglalkoztató - cég van, és az országos befektetéseknek is csak 12 százaléka érkezik a megyébe. Mindezen összefogással kell változtatni - hangsúlyozta.

Kovács Tamás, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Békés Megyei Adó- és Vámigazgatóságának igazgatója úgy fogalmazott, "nagy szakadék kezd kialakulni" a Békés megyei TOP 100 vállalat és a többi, több mint 17 ezer vállalkozás között.

Kása Katalin, a Központi Statisztikai Hivatal főosztályvezetője pedig azt jegyezte meg, hogy 250 embernél több dolgozót csak a közigazgatási, állami szektor foglalkoztat; ez adja a megye bruttó hozzáadott értékének nagy részét is.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!