BÉT - A Richter húzta le a BUX-ot

Gazdaság, 2018.05.18

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 767,11 pontos, 2,04 százalékos csökkenéssel, 36 770,93 ponton zárt pénteken.

A részvénypiac forgalma 14,7 milliárd forint volt. Valamennyi vezető részvény gyengült az előző napi záráshoz képest, a legnagyobb mértékben a Richter, közel 4 százalékkal.

Nagy András, az Erste Befektetési Zrt. részvényelemzője az M1 aktuális csatornán elmondta, csütörtökön a befektetők vásárolták a Richtert, bízva abban, hogy az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) pozitív döntést hoz. A döntés azonban nem lett annyira kedvező, a gyógyszert elég sok megkötéssel forgalmazhatják majd, amivel valószínűleg piacot fog majd veszíteni a korábbi várakozásokhoz képest. Ennek tulajdonítható a pénteki negatív piaci reakció, ez húzta le a magyar tőzsdét a nyugat-európai és amerikai piacokhoz képest is - fejtette ki a részvényelemző.

Mint a Richter pénteken bejelentette, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) Farmakovigilanciai Kockázat Elemző Bizottsága (PRAC) rendszeres májfunkció vizsgálatot javasol az Esmyával kezelt betegeknél a ritka, de súlyos májkárosodással járó események kockázatának csökkentése érdekében. A PRAC ajánlása szerint a készítményt tilos olyan nőknek szedni, akiknek a májával bármilyen probléma van. A készítményt a méh jóindulatú daganatainak kezelésére használják. A PRAC ajánlásait még el kell fogadnia az EMA Emberi Felhasználásra Szánt Gyógyszerkészítmények Bizottságának, ezt követően az Európai Bizottság fogja véglegesen jóváhagyni. A használattal kapcsolatos új szigorítások a Bizottság döntésének megjelenésével lépnek hatályba.

A Mol árfolyama 54 forinttal, 1,96 százalékkal 2702 forintra csökkent, 1,9 milliárd forintos forgalomban.

Az OTP-részvények ára 200 forinttal, 1,88 százalékkal 10 450 forintra esett, forgalmuk 5 milliárd forintot tett ki.

A Magyar Telekom 1 forinttal, 0,24 százalékkal 419 forintra gyengült, forgalma 266,8 millió forint volt.

A Richter-papírok árfolyama 230 forinttal, 3,95 százalékkal 5595 forintra csökkent, forgalmuk 7,1 milliárd forintot ért el.

A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 4178,19 ponton zárt pénteken, ez 1,60 pontos, 0,04 százalékos csökkenés a csütörtöki záráshoz viszonyítva.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!