BÉT - Alulteljesítő volt a magyar piac

Gazdaság, 2020.05.15

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 98,44 pontos, 0,29 százalékos csökkenéssel, 34 046,13 ponton zárt pénteken.

A részvénypiac forgalma 8,2 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével gyengültek az előző napi záráshoz képest.

Török Lajos, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője az MTI-nek elmondta, hogy a magyar tőzsde alulteljesített az európai börzékkel összevetve, főleg a némethez képest teljesített gyengén. Ez annak ellenére történt, hogy a magyar bruttó hazai termék (GDP) viszonylag jól alakult mind a régiós, mind az európai versenytársakhoz képest.

Az elemző kifejtette, hogy a reggel megjelent első negyedéves GDP-adatoknak nem volt különösebb hatásuk a pénteki kereskedésre, a nap végén romlott el a hangulat BÉT-en is a Kína és az Egyesült Államok között ismét felerősödő kereskedelmi háborús hangulat miatt.

Európa jelentősen felülteljesítette a tengerentúli tőzsdéket, az Egyesült Államok sokkal gyengébb, mint eddig volt, közel 1 százalékos mínuszban vannak a tőzsdeindexek - tette hozzá. Különösen gyengék az előző napokhoz képest a technológiai részvények, ez a kínai bejelentésre fordult meg, miszerint ha a kínai Huawei-től nem rendelnek majd, akkor ők sem fognak bizonyos amerikai cégektől.

A vezető részvények közül a nap folyamán a Mol és az OTP a nap folyamán pozitív képet mutatott, míg a Richter és a Magyar Telekom gyengélkedett - jegyezte meg az elemző.

A Mol 3 forinttal, 0,15 százalékkal 1995 forintra erősödött, 1,3 milliárd forintos forgalomban.

Az OTP-részvények ára 25 forinttal, 0,28 százalékkal 8850 forintra csökkent, forgalmuk 4,7 milliárd forintot tett ki.

A Magyar Telekom árfolyama 8 forinttal, 2,04 százalékkal 385 forintra esett, forgalma 119,3 millió forint volt.

A Richter-papírok árfolyama 60 forinttal, 0,87 százalékkal 6875 forintra gyengült, a részvények forgalma 1,3 milliárd forintot ért el.

A BUMIX 3320,85 ponton zárt pénteken, ez 78,53 pontos, 2,42 százalékos emelkedés a csütörtöki záráshoz viszonyítva.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!