BÉT - Elemző: a Richter és a Mol ellensúlyozta az OTP gyengülését

Gazdaság, 2020.01.17

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 72,42 pontos, 0,16 százalékos emelkedéssel, 44 422,81 ponton zárt pénteken.

A részvénypiac forgalma 19,2 milliárd forint volt, a vezető részvények az OTP kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Móró Tamás, a Concorde Értékpapír Zrt. vezető elemzője az MTI-nek elmondta, hogy a Mol és a Richter piacára visszatértek a vevők, így a két blue chip emelkedni tudott, az OTP viszont tovább gyengült. A bankpapír árfolyamának csökkenését a Mol és a Richter ellensúlyozni tudta, így a BUX-index pluszban tudott zárni.

Az elemző ugyanakkor megjegyezte, hogy nem állt konkrét hír a Mol és a Richter erősödése mögött, az OTP gyenge teljesítménye pedig szerinte profitrealizálással magyarázható, ugyanis a bankpapír árfolyama tavaly év végén jelentősen emelkedett.

Móró Tamás szerint a következő héten az amerikai vállalati jelentések lehetnek a befektetők figyelmének középpontjában. Emellett az Amerikai Egyesült Államok és az Európai Unió közt zajló kereskedelmi tárgyalásokról is érkezhetnek hírek, amelyek azért foglalkoztatják a piaci szereplőket, mert van egy olyan félelem, hogy az Egyesült Államok a Kínával szemben alkalmazott büntetővámok módszerét alkalmazná az unióval szemben. A lehetséges büntetővámok az autóipart sújthatják, ez pedig sem a német, sem a magyar gazdaság számára nem szerencsés forgatókönyv - fogalmazott az elemző.

A Mol 34 forinttal, 1,21 százalékkal 2854 forintra erősödött, 4,0 milliárd forintos forgalomban.

Az OTP-részvények ára 280 forinttal, 1,94 százalékkal 14 140 forintra csökkent, forgalmuk 12,6 milliárd forintot tett ki.

A Magyar Telekom árfolyama 4 forinttal, 0,90 százalékkal 449 forintra nőtt, forgalma 177,9 millió forint volt.

A Richter-papírok árfolyama 165 forinttal, 2,55 százalékkal 6645 forintra emelkedett, a részvények forgalma 2,0 milliárd forintot ért el.

A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 3754,83 ponton zárt pénteken, ez 3,28 pontos, 0,09 százalékos csökkenés a csütörtöki záráshoz viszonyítva.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!