BÉT - Növekvő forgalomban esett a BUX a héten

Gazdaság, 2020.01.19

Növekvő forgalom mellett esett a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe a héten, a BUX 44 422,81 ponton zárt pénteken, 941,33 ponttal, 2,08 százalékkal alacsonyabban az előző heti záróértékénél.

A részvénypiac heti forgalma 70,95 milliárd forint volt a múlt heti 50,88 milliárd forint után. A vezető részvények vegyesen teljesítettek, a Magyar Telekom és a Richter árfolyama emelkedett, az OTP és a Mol jegyzése gyengült.

Az Equilor Befektetési Zrt. az MTI-nek küldött heti összefoglalójában kiemelte, az enyhülő geopolitikai feszültségek, valamint az Amerikai Egyesült Államok és Kína közti szerdán aláírt, elsőkörös megállapodás aláírására kedvező nemzetközi környezet hatására enyhén pluszban zárta a hetet a BUX index.

Donald Trump, az Amerikai Egyesült Államok elnöke és Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettes szerdán írta alá Washingtonban a két ország közötti kereskedelmi részmegállapodást, amelyben szó esik a szellemi tulajdon szigorúbb védelméről Kínában és Peking azon ígéretéről, hogy a következő két évben legalább 200 milliárd dollár értékben vásárol amerikai árucikkeket és szolgáltatásokat. A megállapodás egyik fejezetében rögzítették a felek Kína kötelezettségvállalását arról, hogy a továbbiakban nem manipulálja nemzeti valutáját, azaz a napi érdekeinek megfelelően "nem változtatgatja az árfolyamot". A részleges kereskedelmi egyezmény február közepén lép életbe, és várhatóan ezt követően meg is kezdődnek a tárgyalások a megállapodás második szakaszáról.

Kedden tette közzé a Központi Statisztikai Hivatal a fogyasztói árindex decemberi alakulását, és a maginflációs mutatót. A fogyasztói árak a tavalyi év egészét tekintve 3,4 százalékkal emelkedtek, decemberben pedig 4,0 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbinál. Az előző hónaphoz képest decemberben 0,3 százalékkal emelkedtek az árak. A maginfláció tavaly decemberben 3,9 százalékos volt 0,1 százalékponttal alacsonyabb a novemberinél. Elemzők szerint a mutatók nem veszélyeztetik a jegybank laza monetáris politikáját, ami elvileg kedvező a börze számára.

Ezt erősítette Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank alelnökének kijelentése is a bécsi Euromoney konferencián, amely szerint az első negyedévben tetőzhet, a másodikban pedig csökkenhet az infláció dinamikája.

A vezető részvények közül a héten Richter erősödött a legnagyobb mértékben, 2,55 százalékkal, pénteki záró ára 6645 forint volt, heti forgalma meghaladta a 13,9 milliárd forintot.

A Magyar Telekom árfolyama 0,9 százalékkal emelkedett a héten, pénteken 449 forinton fejezte be a kereskedést, heti forgalma 1,22 milliárd forint volt.

A Mol jegyzése a héten 0,97 százalékkal gyengült, pénteken 2854 forinton zárt, heti forgalma több mint 12,5 milliárd forint volt.

Az OTP ára 5,73 százalékkal csökkent a héten, pénteki záró ára 14 140 forint volt, heti forgalma 40,95 milliárd forintot tett ki.

A kis- és közepes részvények indexe, a BUMIX 3754,83 ponton zárt pénteken, az előző héthez képest 51,31 ponttal, 1,35 százalékkal alacsonyabban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!