BÉT - Elemzők: a BUX felülteljesített a nyugat-európai tőzsdeindexekhez képest

Gazdaság, 2016.08.29

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 188,15 pontos, 0,68 százalékos emelkedéssel, 27 921,92 ponton zárt hétfőn. Az elemzők szerint a BUX felülteljesített a nyugat-európai tőzsdeindexekhez képest.

A részvénypiac forgalma 4,2 milliárd forint volt, a vezető részvények vegyesen zártak az előző napihoz képest.

Cinkotai Norbert, KBC Equitas elemzője az M1 aktuális csatornán elmondta: erős napot zárt a BUX hétfőn a nem túl magas forgalom ellenére, mintegy 0,7 százalékot emelkedett, amivel felülmúlta egyebek mellett a német tőzsdét is. Elmondta, hogy a kereskedés első óráiban nem volt nagy aktivitás a BÉT-en, ennek egyik oka lehetett, hogy az egyik meghatározó tőzsdén, Londonban bankszünnap volt. A magyar tőzsde az utolsó 1,5-2 órában talált magára és kezdett emelkedni, így az OTP és a Richter árfolyama, amelyek 1 százalék feletti pluszban zártak - tette hozzá.

Kiss Mónika, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője az MTI-nek elmondta: a BUX felülteljesített a nyugat-európai tőzsdeindexekhez képest, a brit tőzsde zárva tartása miatt alacsony volt a forgalom budapesti börzén. Míg korábban, a múlt héten eladási nyomás nehezedett az OTP-re az intézményi befektetők részéről, most ők arra számítanak, hogy globálisan változhatnak, emelkedhetnek a kamatok, erre utaltak az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed vezetőinek nyilatkozatai. Így a bankpapír iránt élénk volt az érdeklődés, az OTP forgalma a BÉT adásvételének több mint felét adta.

A Mol 5 forinttal, 0,03 százalékkal, 17 275 forintra csökkent, 369,4 millió forintos forgalomban.

Az OTP részvények ára 86 forinttal, 1,19 százalékkal, 7290 forintra erősödött, forgalmuk 2,6 milliárd forintot tett ki.

A Magyar Telekom árfolyama nem változott 435 forintot ért, forgalma 162,5 millió forint volt.

A Richter papírok árfolyama 61 forinttal, 1,10 százalékkal, 5627 forintra nőtt, a részvények forgalma 984,4 millió forintot ért el.

A BUMIX 1814,37 ponton zárt hétfőn, ez 0,60 pontos, 0,03 százalékos csökkenés a pénteki záráshoz viszonyítva.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!