BÉT - Emelkedésre számítanak az elemzők a tőzsdén

Gazdaság, 2017.10.12

Emelkedésre számítanak a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) csütörtökön az MTI-nek nyilatkozó piaci szakértők.

Rövid Szabolcs, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője elmondta: a magyar és a régiós részvénypiacokra újabb vevők érkezhetnek, vélhetően optimista hangulat jellemzi majd a kereskedést. Az elemző szerint a BUX újabb csúcsra emelkedik.

Kiss Mónika, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzőjének kommentárja szerint tovább folytatódhat a BUX rali, a magyar tőzsdeindex a 38 554 pontos szintet tesztelheti csütörtökön. A vezető részvények közül az OTP és a Mol is technikai alapon kedvező képet mutat - tette hozzá.

Az elemző arról is beszámolt, hogy a Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő összehasonlító tanulmányt közölt szerdán a magyar Mol és a lengyel PKN vállalatokról. A Moody's elemzése szerint a Mol üzleti profiljának ellenálló képessége összességében jobb, mint a lengyel PKN Orlené, a PKN viszont a finomítói üzletágban erősebb a magyar olajipari vállalatnál. A nemzetközi hitelminősítő arra is felhívta a figyelmet, hogy a magyar vállalat integrált üzleti modellje sikeresebb lehet az olaj és gáziparban jelentkező volatilitás leküzdésében. A Moody's kiemelte még a PKN finomítói tevékenységét, mely volumenében és minőségében is megelőzi a magyar versenytársat. A két cég között egy fokozatnyi osztályzati különbség figyelhető meg, melyet a PKN esetében feltételezett állami támogatási esély magyaráz - írta kommentárjában az elemző.

A nemzetközi hitelminősítő a Mol adósminőségét befektetői szintű Baa3 osztályzattal tartja nyilván, a PKN besorolása ennél egy fokozattal jobb, Baa2. Mindkét cég minősítésének kilátása stabil - olvasható a Moody's szerdai elemzésében.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 421,45 pontos, 1,11 százalékos emelkedéssel, 38 453,12 ponton zárt szerdán, ami új történelmi csúcs. A részvénypiac forgalma 15,1 milliárd forint volt. A Mol 14 forinttal, 0,47 százalékkal 3020 forintra erősödött, 2,9 milliárd forintos forgalomban. Az OTP-részvények ára 160 forinttal, 1,54 százalékkal 10 540 forintra nőtt, forgalmuk 7,2 milliárd forintot tett ki. A Magyar Telekom árfolyama 2 forinttal, 0,42 százalékkal 482 forintra emelkedett, forgalma 364,8 millió forint volt. A Richter-papírok árfolyama 88 forinttal, 1,34 százalékkal 6670 forintra nőtt, forgalmuk 2,1 milliárd forintot ért el.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!