BÉT - Kissé eltérő elemzői várakozások a tőzsdei kereskedés alakulásáról

Gazdaság, 2018.03.14

Eltérően ítélik meg a kereskedés, illetve a vezető részvények árfolyamának alakulását a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) szerdán az MTI-nek nyilatkozó piaci szakértők.

Rövid Szabolcs, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője elmondta, enyhe negatív hangulat uralkodik a nemzetközi részvénypiacokon, így szerdán a BÉT-en iránykeresésre számít. Ugyanakkor megjegyezte, hogy szerdán fontosabb makroadatok érkeznek. Példaként említette az euróövezeti ipari termelési adatot, a kiskereskedelmi értékesítési adatot az Amerikai Egyesült Államokból, valamint, hogy a délelőtt beszél még Mario Draghi, az Európai Központi Bank vezetője is. Ezekre pedig az elemző szerint érdemes figyelni, mert a makroadatok hatására a nap második felében javulhat a hangulat a részvénypiacokon.

A vezető részvényekről elmondta, hogy a Mol és az OTP technikai képe pozitív, így árfolyamuk emelkedhet szerdán.

Varga Zoltán, az Equilor Befektetési Zrt. senior elemzőjének kommentárja szerint csökkenéssel indulhat a kereskedés a magyar részvénypiacon, mivel ismét elromlott a nemzetközi befektetői hangulat. A vezető részvényekről megjegyezte, hogy kisebb profitrealizálás indulhat a Mol és az OTP piacán, ugyanis mindkét részvény árfolyama jelentős pozitív korrekciót hajtott végre a múlt héten. A Magyar Telekom és a Richter kereskedésében is érezhető lesz a hangulat romlása, a távközlési vállalat árfolyamában a 435-440 forintos tartomány, míg a gyógyszergyártó cégnél az 5500 forintos szint jelenthet meghatározó támaszt a következő időszakban.

Mivel a magyar piac a március 15-ei nemzeti ünnep miatt csütörtökön és pénteken zárva tart, a következő napokban zajló nemzetközi piaci mozgások a hétfői nyitásban éreztethetik majd hatásukat - mondta.

Varga Zoltán közölte, szerdán piaczárás után lép érvénybe a régiós CECE index átsúlyozása, emiatt a zárás előtti kereskedésben nagyobb forgalomra számít.

A Wiener Börse korábbi bejelentése nem tartalmazott változást a CECE index összetételében a magyar blue chipeknél. A kisebb papírok közül az indexből kikerült az Állami Nyomda, az FHB és a Graphisoft, helyüket a Konzum vette át.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 158,98 pontos, 0,41 százalékos csökkenéssel, 38 663,67 ponton zárt kedden. A részvénypiac forgalma 11,9 milliárd forint volt. A Mol árfolyama 10 forinttal, 0,33 százalékkal, 3004 forintra csökkent, 2,6 milliárd forintos forgalomban. Az OTP-részvények ára 30 forinttal, 0,26 százalékkal, 11 490 forintra esett, forgalmuk 6 milliárd forintot tett ki. A Magyar Telekom 0,50 forinttal, 0,11 százalékkal, 445,50 forintra erősödött, forgalma 183,9 millió forint volt. A Richter-papírok 10 forinttal, 0,18 százalékkal, 5655 forintra gyengültek, forgalmuk 1,6 milliárd forintot ért el.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!