BÉT - Növekvő forgalom mellett esett a BUX a héten

Gazdaság, 2016.12.04

Növekvő forgalomban esett a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe a héten, a BUX pénteken 29 808,49 ponton, az előző hetinél 171,47 ponttal, 0,57 százalékkal alacsonyabban zárt.

A részvénypiac forgalma a héten 39,12 milliárd forint volt az előző heti 28,85 milliárd forint után.

A vezető részvények árfolyamai a Mol kivételével csökkentek. A Mol részvényeivel a héten 8,54 milliárd forint értékben kereskedtek az előző heti 3,99 milliárd forint után, árfolyama 1,13 százalékot, 205 forintot emelkedett, és 18 425 forinton zárt pénteken.

Az OTP forgalma a múlt heti 14,55 milliárd forint után 16,16 milliárd forintot ért el a héten, a részvény árfolyama 0,71 százalékkal, 57 forinttal csökkent, pénteken 7929 forinton fejezte be a kereskedést.

A Richter-papírok árfolyama 85 forinttal, 1,44 százalékkal 5810 forintra csökkent, forgalmuk 11,95 milliárd forintot ért el a hét végére, míg az előző héten 6,91 milliárd forint volt.

A Magyar Telekom részvényei pénteken 484 forinton zártak, ami 11 forintos, 2,22 százalékos csökkenés az előző péntekihez képest, a távközlési papírok forgalma 1,85 milliárd forint volt az előző heti 2,67 milliárd forint után.

Hétfőn alacsony forgalommal indult a hét a Budapesti Értéktőzsdén, a befektetők kivártak a hét fontos eseményei - a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) ülése, az Európai Központi Bank (EKB) elnöke, Mario Draghi beszéde, a vasárnapi olasz népszavazás - miatt. Európában negatív volt a hangulat, mínuszban zajlott és veszteséggel ért véget a kereskedés a főbb európai értékpapírpiacokon, a BUX viszont kissé emelkedni tudott, elsősorban az OTP erősödésének köszönhetően.

Kedden szintén alacsony volt a forgalom a magyar tőzsdén. Az európai piacok pluszban mozogtak, a hazai börzére nem érkeztek piacmozgató hírek, végül mínuszban zárt a BUX.

Szerdán tőzsdezáráskor még nem volt hivatalos bejelentés az OPEC bécsi találkozójáról, de a piac a hírek alapján arra számított, hogy a résztvevők meg fognak állapodni a kitermelés-csökkentésről. Ennek hatására az olajcégek papírjai világszerte nagyon jól szerepeltek, a Mol is csaknem 1,8 százalékkal erősödött, a BUX pluszban zárt.

Csütörtökön, december első napján nem volt érdemi elmozdulás a magyar tőzsdén. Szakértők szerint decemberben dönthet új csúcsokat a hazai börze, lehet piacmozgató eseményekre, adatokra számítani, ugyanakkor az év vége általában alacsony forgalmú a többi hónaphoz képest.

Pénteken már a vasárnapi olasz népszavazásra figyeltek az európai piacok, a befektetők óvatosabbak voltak, kivártak. A magyar tőzsde nyugodt volt; az elmúlt két hétben nagyjából 300 pontos, azaz csaknem 1 százalékos sávon belül mozgott a BUX, ennek az alján zárt pénteken, közepes forgalom mellett.

A kis- és közepes részvények indexe, a BUMIX 0,73 százalékkal, 13,72 ponttal alacsonyabban zárt pénteken, mint egy héttel korábban, és 1870,42 ponton fejezte be a kereskedést.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!