BÉT - Tulajdonos-változások az Opimus és a Konzum tőzsdei társaságokban

Gazdaság, 2017.03.13

Újabb tulajdonos-változásokat jelentett be az Opimus Group Nyrt. és a Konzum Befektetetési és Vagyonkezelő Nyrt. hétfőn a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.

A két tőzsdei cég - amelyekben nemrég szerzett tulajdont Mészáros Lőrinc - március elején közölte, hogy stratégiai együttműködésre lép.

Az Opimus Group hétfőn arról tájékoztatott, hogy a társaságban 14 százalékos részvénycsomagot szerzett a Konzum PE Magántőkealap, amelyben a Konzum Nyrt.-nek 46,8 százalékos befolyása van. Ezzel egyidőben a szintén a Konzum Nyrt.-hez köthető Konzum Management Kft. megvált 14 százalékos Opimus-részvénycsomagjától - amelyet március 3-án szerzett - így megszűnt a részesedése a társaságban.

Így az Opimus Groupban az 5 százaléknál nagyobb tulajdonosok: Mészáros Lőrinc 16,90 százalékkal, a STATUS Capital Befektetési Zrt. 8,38 százalékkal, valamint a Konzum PE Magántőkealap 14 százalékkal.

Az Opimus közölte továbbá, hogy a Konzum PE Magántőkealap további 10,53 százalékos, a vele összehangoltan eljáró Konzum Management Kft. 15,86 százalékos és Mészáros Lőrinc 7,47 százalékos részvénycsomagot kíván szerezni a társaságban kötelező nyilvános vételi ajánlattal. Az ügylethez a Gazdasági Versenyhivatal engedélyét is kérni fogják.

Az Opimus és a Konzum részvényeivel nem kereskedtek hétfőn a tőzsdén, mindkét cég kereskedését felfüggesztették a várható bejelentésre tekintettel.

Az Opimus - amelynek egyik leánycége, az Opimus Press birtokolja a Mediaworks kiadóvállalatot - valamint a Konzum március 3-án jelentette be, hogy hosszútávú stratégiai partneri együttműködést terveznek, amelyben Mészáros Lőrinc és Jászai Gellért, a Konzum Nyrt. elnök-vezérigazgatója és egyik tulajdonosa szorosabbra fűzi üzleti kapcsolatát a turizmus, a pénzügyi- és tőkepiaci befektetések, a média, továbbá az ingatlanfejlesztés területén.

Jászai Gellért a múlt héten a Világgazdaságnak úgy nyilatkozott, az Opimus Group és a Konzum itthon és a nemzetközi piacon is további terjeszkedést terveznek.

A Konzum Nyrt. részvényeivel a Budapesti Értéktőzsde standard kategóriájában kereskednek, árfolyama pénteken 132 forint volt, az elmúlt egy évben a legmagasabb árfolyama 204, a legalacsonyabb 18 forint volt.

Az Opimus Group Nyrt. részvényeivel is a BÉT standard kategóriájában kereskednek, legutóbbi záróára 74 forint volt, az elmúlt egy évben a legmagasabb árfolyama 74, a legalacsonyabb 9 forint volt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!