Bisnode: megállt a működő vállalkozások számának csökkenése

Gazdaság, 2017.06.26

Csaknem négy év után megállt a működő vállalkozások számának csökkenése Magyarországon, a legtöbb új cég az építőiparban jött létre - közölte a Bisnode Magyarország Kft. hétfőn az MTI-vel.

Az üzleti információs szolgáltató közleménye szerint négy év alatt 47 ezerrel lett kevesebb a gazdasági szereplő az országban, azonban a csökkenés üteme jelentősen lelassult 2016-ban, hiszen mindössze feleannyival mérséklődött a társaságok száma, mint 2015-ben. A tavalyi év végén 514 ezer működő cég volt, míg idén az első negyedév végén már közel 515 ezer céget tartottak nyilván. Az egy évvel korábbihoz képest azonban még mindig kevesebb működő cég van Magyarországon, azonban a változás már kevesebb, mint 1 százalék - írták.

Az új alapítású cégek számának stagnálása mellett a megszűnések száma jelentősen, 9,4 százalékkal esett vissza 2016. azonos időszakához képest. Ugyan a cégalapítási kedv nem növekedett számottevően, a cégtörlések számának visszaesése miatt a hazai cégállomány csökkenése jelentős mértékben lelassult - írták.

Az első negyedévben a legtöbb új társaság az építőipari, a szakmai, tudományos, műszaki tevékenységet végző és a kiskereskedelmi cégek közül került ki. Őket követi az ingatlanszektor és a nagykereskedelem, több mint 500 új céggel. Az új cégek számának legnagyobb emelkedése az építőipart jellemezte, 2016 első negyedévéhez viszonyítva 132-vel több új vállalkozás kezdte meg működését, ami több mint 16 százalékos bővülés. A toplista további 4 szereplőjénél viszont visszaesés történt. Az ingatlanszektorban több mint 9,1 míg a szakmai, tudományos, műszaki tevékenységet folytató cégek körében több mint 7,7 százalékkal csökkent az új cégek száma.

A legtöbb vállalatot tömörítő ágazat - 85 ezer társasággal - a szakmai, tudományos, műszaki tevékenység, ezt követi a kiskereskedelem 55,3 ezer céggel, majd az építőipar közel 45,8 ezer céggel. Nyolc százalék körüli részaránnyal (41,3 valamint 39 ezer vállalkozással) ugyancsak jelentős hányadot képvisel a nagykereskedelem és az ingatlanszektor - áll a közleményben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!